Στον έλεγχο της Gazprom η σερβική NIS

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009 16:43

Tον έλεγχο της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας της Σερβίας (NIS) αναλαμβάνει και επισήμως σήμερα η Gazprom, μετά την εξαγορά του 51% της σερβικής εταιρείας, έναντι 400 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς.

Στην ανακοίνωσή του ο Τσβέτκοβιτς αναφέρει πως είχε συνομιλίες με τον Αλεξάντερ Ντιουκόφ, πρόεδρο και γενικό διευθυντή της Gazprom Neft – της πετρελαϊκής θυγατρικής της Gazprom.

Ο Ντιουκόφ, ο οποίος βρίσκεται στη Σερβία για να παραστεί στην πρώτη συνεδρίαση των μετόχων της NIS, ενημέρωσε τον Σέρβο πρωθυπουργό για «τα σχέδια της Gazprom-Neft, που έχει την πλειοψηφία των μετοχών της NIS, τα οποία έχουν στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της πετρελαϊκής εταιρείας».

«Οι ιθύνοντες της Gazprom-Neft ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό ότι στρατηγικός τους στόχος είναι να μεταμορφώσουν τη NIS σε μία από τις κύριες πετρελαϊκές εταιρείες της νοτιοανατολικής Ευρώπης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Σέρβου πρωθυπουργού.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της NIS, που θα εκλεγεί στην πρώτη αυτή συνεδρίαση των μετόχων, θα απαρτίζεται από έξι εκπροσώπους της Gazprom και πέντε της NIS, είχε δηλώσει την Κυριακή ο Σέρβος υπουργός Ενέργειας Πέταρ Σκούντριτς.

Βάσει της ενεργειακής συμφωνίας που συνήφθη επισήμως στα τέλη της περασμένης χρονιάς στη Μόσχα, η ρωσική πλευρά δεσμεύτηκε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream, που θα συνδέει τη Ρωσία με τη νότια Ευρώπη, θα περνάει από τη Σερβία. Οι Ρώσοι δεσμεύτηκαν επίσης να κατασκευάσουν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Σερβία.

Παράλληλα, η Gazprom ανέλαβε τη δέσμευση να επενδύσει περίπου 500 εκατ. ευρώ στη NIS ως το 2012 και να χρηματοδοτήσει κοινωνικό πρόγραμμα για το προσωπικό που θα πρέπει να εγκαταλείψει την εταιρεία, γράφουν οι σερβικές εφημερίδες τις τελευταίες ημέρες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα