Eni SpA: Ζημίες για πρώτη φορά σε επτά χρόνια

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009 11:02
UPD:11:08

Τις πρώτες τριμηνιαίες ζημίες σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά ετών εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ιταλίας, Eni SpA, η οποία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις δαπάνες της, καθώς η παγκόσμια ύφεση ώθησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ της τιμές του αργού.

Οι ζημίες ανήλθαν σε 874 εκατ. ευρώ (1,13 δισ. δολ.) από καθαρά κέρδη 3 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Ρώμη. Εξαιρουμένων των αποθεμάτων, τα κέρδη υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. Τα έσοδα μειώθηκαν 3% στα 24,6 δισ. ευρώ.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Πάολο Σκαρόνι, βασίζεται στις πετρελαιοπηγές στον Κόλπο του Μεξικού, του Κογνκό και του Τουρκμενιστάν για να αυξήσει την παραγωγή και να περιορίσει τα προβλήματα από τη Νιγηρία όπου γίνονται συχνά επιθέσεις. Η Eni θα δαπανήσει «κατά τι λιγότερα» κεφάλαια από τα 14,56 δισ. ευρώ που επένδυσε πέρυσι, για την τρέχουσα χρήση.

Η Eni πρότεινε τη διανομή μερίσματος 1,30 ευρώ ανά μετοχή. Ο Σκαρόνι θα ενημερώσει του αναλυτές και τους επενδυτές για τη στρατηγική της εταιρείας σε ομιλία του σήμερα το μεσημέρι στο Λονδίνο.

Η Eni είναι η τελευταία από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών της Ευρώπης που ανακοίνωσαν κέρδη το τέταρτο τρίμηνο. Η Royal Dutch Shell Plc, η μεγαλύτερη του κλάδου στην Ευρώπη, εμφάνισε τις πρώτες ζημίες τριμήνου σε μία δεκαετία ύψους 2,8 δισ. δολαρίων. Η BP Plc εμφάνισε τις πρώτες ζημίες της σε επτά χρόνια ύψους 3,3 δισ. δολαρίων και η γαλλική Total SA είχε ζημίες ύψους 794 εκατ. ευρώ, το τρίμηνο.

Τα συμβόλαια του αργού το τρίμηνο υποχώρησαν 56% στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από την έναρξη διαπραγμάτευσής τους το 1983. Σήμερα τα συμβόλαια για παράδοση Μαρτίου διαπραγματεύθηκαν στα 34,63 δολ. το βαρέλι.

Χθες οι μετοχές της Eni υποχώρησαν 1,5% στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, φθάνοντας στα 16,82 ευρώ η μία. Πέρυσι συνολικά υποχώρησαν 24% με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να διαμορφωθεί στα 67,4 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα