Ευρωζώνη: Μείωση - ρεκόρ του ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009 12:58

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία της σημείωσε η οικονομία της Ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης εμφανίζονται χειρότερα από τα αντίστοιχα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1% σε τριμηνιαία βάση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των 16 κρατών μελών συρρικνώθηκε κατά 1,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, έναντι μείωσης 1,2% που είχε σημειώσει το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν τριμηνιαία συρρίκνωση 1,3% για το δ’ τρίμηνο του 2009, έναντι 0,2% το β’ και γ’ τρίμηνο του έτους, ενώ σε ετήσια βάση εκτιμούσαν συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά 1,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης για όλο το 2008 ανήλθε στο 0,7% σε σύγκριση με το 2007. Όσον αφορά στα επιμέρους στοιχεία του τέταρτου τριμήνου, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,1%, η Γαλλία κατά 1,2%, η Ισπανία κατά 1%, ενώ η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών στην Ιταλία μειώθηκε κατά 1,8%.

Τα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την ταχύτατη επιβράδυνση των τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα, αναμένεται να ασκήσουν νέες πιέσεις στην ΕΚΤ για περαιτέρω μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα