Οι τράπεζες τελικοί δικαιούχοι των ενισχύσεων των ΜΜΕ μέσω ΠΕΠ

Σύντομα η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού
Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2009 15:56
UPD:19:04

Μέσω διεθνούς διαγωνισμού θα πρέπει να διεκδικήσουν ξανά οι εμπορικές τράπεζες το ρόλο τους, ως τελικού δικαιούχου των προκηρύξεων του ΕΣΠΑ 2007 -2013 για ενισχύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των ΠΕΠ.

Αλλαγές τόσο στον τύπο όσο και στην ουσία της προκήρυξης για ενισχύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας. Πρόκειται για την προκήρυξη η οποία θα επιδοτήσει με ένα συνολικό ποσό που μπορεί να φτάσει και το 1,5 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η πιο ουσιώδης αλλαγή είναι ότι το καθεστώς για τους τελικούς δικαιούχους δεν είναι πλέον δεδομένο. Με άλλα λόγια, με βάση και τον κοινοτικό κανονισμό, θα πρέπει να γίνει διεθνής διαγωνισμός για να αναλάβει κάποιος ως τελικός δικαιούχος και, στην περίπτωσή μας, οι εμπορικές τράπεζες.

Πίσω από την εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού, όμως, το υπουργείο Οικονομίας θα έχει την ευκαιρία (μέσω των όρων του διαγωνισμού) να επαναδιαπραγματευτεί και τους όρους συνεργασίας του με τις τράπεζες.

Μέσω της διαπραγμάτευσης που θα προηγηθεί, το ΥΠΟΙΟ θα προσπαθήσει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή των επενδυτικών προτάσεων αλλά και τη χρηματοδότησή τους με ευνοϊκούς όρους.

Πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας έδιναν πολύ λίγες πιθανότητες στο ενδεχόμενο ο ρόλος του τελικού δικαιούχου στις ενισχύσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανατεθεί σε φορέα άλλο από τις εμπορικές τράπεζες.

Τούτο, διότι οι εμπορικές τράπεζες έχουν ήδη διαχειριστεί, μέσω των τεσσάρων προκηρύξεων για ενισχύσεις ΜΜΕ μέσω του Γ' ΚΠΣ, ενισχύσεις συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, με ένα αντίτιμο που φτάνει τα 2.000 ευρώ ανά επενδυτική πρόταση. Αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρον για τη συνέχιση της συνεργασίας είναι δεδομένο.

Τούτο, διότι το υπουργείο θα μπορεί να είναι βέβαιο ότι έχει έναν τελικό δικαιούχο με την απαραίτητη τεχνογνωσία. Από την άλλη, για τις εμπορικές τράπεζες, η εμπλοκή τους στα προγράμματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα, χωρίς βέβαια να συνυπολογίζονται και οι χορηγήσεις δανείων που θα προκύψουν για τους επενδυτές, οι οποίοι θα θελήσουν να συμπληρώσουν με δανεισμό την ιδιωτική συμμετοχή στο πρόγραμμα.

ΕΣΠΑ

Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν ότι, εκτός από τα κονδύλια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα προχωρήσουν και σε νέες αναθεωρήσεις του ΕΣΠΑ, με δεδομένο ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση αλλάζει εκ βάθρων τις προτεραιότητες του πακέτου.

Οσο για τα προγράμματα που τώρα «τρέχουν» μέσω των τραπεζών (1,3 δισ. ευρώ), το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τους προηγούμενους μήνες ήταν η αδυναμία του υπουργείου Οικονομίας να δώσει τα κονδύλια σε όσους επιχειρηματίες είχαν κάνει τις επενδύσεις, λόγω δημοσιονομικού ελλείμματος.

Το πρόβλημα αυτό έχει αρχίσει να λύνεται σταδιακά, αφού από την αρχή του χρόνου έχουν εκταμιευτεί κονδύλια ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ για αποπληρωμές ενταγμένων επενδύσεων στο Γ' κύκλο ενισχύσεων ΜΜΕ μέσω ΠΕΠ για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και τον τουρισμό, αλλά και το Δ' κύκλο ενισχύσεων για επιχειρήσεις του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών.

Στις Βρυξέλλες

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, οι επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που θα δοθούν μέσω της προκήρυξης, βρίσκονται ακόμη στη φάση της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά φαίνεται ότι δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν σχεδόν όλοι οι κλάδοι (μεταποίηση, τουρισμός, εμπόριο υπηρεσίες), ακόμη και για εταιρείες που το 2008 είχαν ζημίες.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν απαραίτητες, με δεδομένο ότι το 1,5 δισ. ευρώ δεν υπήρχε από την αρχή στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, αλλά αποτελεί αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μια αναθεώρηση των κονδυλίων της Δ' προγραμματικής περιόδου.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα