Προειδοποίηση ΙΕΑ για πρόβλημα προσφοράς αργού μετά την ανάκαμψη

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009 15:20

Ξεπέρασε τα 38 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, στον απόηχο της εκτίμησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για ενδεχόμενη κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά την προσφορά αργού στην αγορά, από του χρόνου, μόλις αρχίσει να ανακάμπτει η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο.

Στο περιθώριο συνεδρίου στο Λονδίνο, ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Νομπούο Τανάκα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι, από του χρόνου, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε ανοδική τροχιά, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα το 2010.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Νομπούο Τανάκα δήλωσε ότι, από του χρόνου, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε ανοδική τροχιά.

«Σήμερα, η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή λόγω της πολύ κακής οικονομικής κατάστασης αλλά, όταν αρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία, επανέλθει η ανάκαμψη το 2010 και τα επόμενα χρόνια, ενδέχεται να έχουμε άλλη μία ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά την προσφορά, εάν δεν έλθουν οι επενδύσεις».

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου του αμερικανικού ελαφρού αργού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ανήλθε στα 38,16 δολάρια το βαρέλι στις 12:04 (ώρα Ελλάδος) στον απόηχο των δηλώσεων του Νομπούο Τανάκα είχε αγγίξει τα 38,49 δολάρια το βαρέλι.

Στα επίπεδα "κλεισίματος" της περασμένης Παρασκευής υποχώρησε, εξάλλου, και η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαρτίου του αργού τύπου Μπρεντ, στα 44,74 δολάρια. Νωρίτερα, είχε ενισχυθεί έως και στα 45,50 δολάρια το βαρέλι.

Το New York Mercantile Exchange θα παραμείνει σήμερα κλειστό λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Προέδρων.

Η σημαντική, σε ποσοστό 10%, άνοδος που κατέγραψε την περασμένη Παρασκευή, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού οφείλεται εν πολλοίς σε αναζωπυρούμενη αισιοδοξία για το ότι το ύψους 787 δισ. δολαρίων αμερικανικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας θα συντελέσει στην ανάσυρση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη από μια δεκατετράμηνη ύφεση.

Σήμερα, ωστόσο, τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία από την Ασία ασκούν πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε, στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, κατά 12,7% σε ετήσια βάση, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1974, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη του πλανήτη δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από μια άνευ προηγουμένου πτώση των εξαγωγών.

Ο αντίκτυπος της ύφεσης γίνεται αισθητός και στη Νότια Κορέα, όπου οι εξαγωγές σημείωσαν, τον Ιανουάριο, επίσης μια άνευ προηγουμένου πτώση σε ποσοστό 33,8%, μεγαλύτερο του αναμενόμενου, σε ετήσια βάση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα