Ημέρα πιέσεων

Τι έγινε στις αγορές
Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009 00:01

Μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία, που προοιωνίζονται ύφεση διαρκείας για τις μεγάλες οικονομίες ανά τον κόσμο, αλλά και οι εντεινόμενες ανησυχίες για την «υγεία» του χρηματοπιστωτικού συστήματος άσκησαν χθες πιέσεις στις αγορές μετοχών Ευρώπης και Ασίας.

Στη Γηραιά Ήπειρο, που δεν δέχθηκε επιρροές από τη Wall Street, καθώς οι αμερικανικές αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω εθνικής αργίας, ο δείκτης FTSEurofirst των 300 blue chips τερμάτισε στις 785,30 μονάδες μειωμένος κατά 1,4%.

Σε μια συνεδρίαση χαμηλού όγκου οι τράπεζες βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Η μετοχή της Commerzbank είχε απώλειες 7%, η Royal Bank of Scotland και η Deutsche Bank υποχώρησαν περίπου 6,5%, ενώ η Societe Generale είχε πτώση 5,3%. Ο τίτλος του ομίλου Lloyds έκανε ενδοσυνεδριακά βουτιά έως και 20%, με τις απώλειές του να περιορίζονται τελικά στο 8%.

Την Παρασκευή η μετοχή του ομίλου Llloyds είχε υποχωρήσει περισσότερο από 30% μετά την προειδοποίηση για διογκούμενα προβλήματα στην HBOS, που εξαγόρασε πριν από ένα μήνα.

Σε πτωτική τροχιά βρέθηκε και ο κλάδος ενέργειας. Ενισχύθηκε 7,2% μετά την ανακοίνωση ικανοποιητικών αποτελεσμάτων για το 2008. Αρνητικό ήταν το κλίμα και στην Ασία, μετά την είδηση ότι η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2008 με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1974.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα