Στα χαμηλότερα 10 εβδομάδων το ευρώ

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009 05:39
UPD:05:51

Στα χαμηλότερα επίπεδα 10 εβδομάδων υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την υποβάθμιση σειράς τραπεζών που έχουν καταστήματα στην Ανατολική Ευρώπη από την Moody’s Investors Service, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική κρίση στην περιοχή.

Το ευρώ κινήθηκε πτωτικά έναντι των 14 από τα 16 κυριότερα νομίσματα εν μέσω εικασιών ότι η πτώση του τον τελευταίο καιρό σηματοδότησε αυτόματες πωλήσεις. Πτωτικά κινήθηκε η στερλίνα έναντι του γιέν εν μέσω ανησυχιών ότι η σημερινή έκθεση στη Βρετανία θα δείξει υποχώρηση του πληθωρισμού εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, ανοίγοντας τον δρόμο στην Bank of England να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Το ευρώ υποχώρησε στο 1,2666 δολ. στις 12:07 μ.μ. στοΤόκιο από 1,2801 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα άγγιξε το 1,2645 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 5 Δεκεμβρίου. Το ευρώ υποχώρησε στα 116,91 γιέν από 117,46 που ήταν χθες. Το δολάριο ισχυροποιήθηκε στα 92,43 γιέν από 91,73 γιέν, μετά την αναρρίχησή του στα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων των 92,44 γιέν.

Οι τράπεζες στην Ανατολική Ευρώπη, που είναι κυρίως θυγατρικές άλλων, όπως η Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG και Swedbank AB, είναι πιθανόν να εμφανίσουν χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, κάτι που θα επηρεάσει τις μητρικές τους, σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο.

Οι τράπεζες από την Αυστρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Σουηδία αποτελούν το 84% των δανείων των τραπεζών της δυτικής Ευρώπης στην ανατολική. Οι οικονομίες της περιφέρειας συρρικνώνονται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ήδη προσφέρει βοήθεια στη Λετονία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και την Ουκρανία. Η στήριξη των τραπεζών ενδέχεται να επεκταθεί στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και την Εσθονία καθώς η παγκόσμια ύφεση «εκτροχιάζει» περισσότερες τράπεζες, σύμφωνα με την έρευνα του Capital Economics.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα