Moody's: Νέες προκλήσεις για την αγορά ασφάλισης πιστώσεων

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009 13:17
UPD:13:18

Η κατακόρυφη αύξηση των απαιτήσεων και η παρεπόμενη συρρίκνωση της κερδοφορίας και της κεφαλαιοποίησης είναι μερικές από τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αγορά ασφάλισης πιστώσεων, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody's.

Μολονότι εκτιμούν ότι η αγορά δραστηριοποίησης θα συνεχίσει να επιφυλάσσει εκπλήξεις για τουλάχιστον 18 μήνες, οι ειδικοί της Moody's πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων είναι σε θέση να μετριάσουν τον αντίκτυπο της κρίσης χάρη στη μεγάλη ευελιξία τους ως προς στις διαδικασίες ασφάλισης.

«Οι προκλήσεις σε επίπεδο κερδοφορίας και κεφαλαιοποίησης είναι συνυφασμένες με τον κλάδο της ασφάλισης πιστώσεων. Η κερδοφορία, ωστόσο, απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και η τρέχουσα κρίση φαίνεται ιδιαίτερα δριμεία», εξηγεί ο Μπέντζαμιν Σέρα, αναλυτής της Moody’s και συντάκτης της έκθεσης.

Παρ’ όλα αυτά, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι βασικοί παίκτες της αγοράς έχουν ήδη λάβει ουσιαστικές προφυλάξεις και έχουν τη δυνατότητα να λάβουν νέα μέτρα δεδομένης της μεγάλης ευελιξίας τους στη διαχείριση του προφίλ κινδύνων των εν λόγω εταιρειών. Η έκθεση σημειώνει, επίσης, ότι οι ισολογισμοί των εταιρειών ασφάλισης πιστώσεων έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που τους προσφέρει πρόσθετη κάλυψη έναντι της έκθεσης σε κινδύνους εκτός κλάδου.

«Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι το 2009 θα είναι μία ακόμη χρονιά προκλήσεων για τον κλάδο που θα επιφέρει περεταίρω επιδείνωση των λόγων απωλειών που αναμένονται στην πλειονότητα των χωρών», επισημαίνει η έκθεση της Moody’s.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα