Επιδείνωση κλίματος

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009 00:01

Μαζικές ρευστοποιήσεις πυροδότησαν, χθες, οι ενδείξεις για νέα προβλήματα στο χρηματοοικονομικό τομέα, που ήρθαν να προστεθούν στα ολοένα και πιο ζοφερά μακροοικονομικά δεδομένα.

Αντιμέτωποι με στοιχεία, που δεν επιτρέπουν ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη των μεγάλων οικονομιών και ακούγοντας τους οίκους Moody's και S&P να προειδοποιούν για τις αξιολογήσεις τραπεζών με έκθεση στην αναδυόμενη Ευρώπη, οι επενδυτές τράπηκαν σε άτακτη φυγή από τις διεθνείς αγορές μετοχών. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, αν και κανείς κλάδος δεν διέφυγε των πιέσεων.

Στη Wall Street, οι μετοχές των Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase & Co. και Wells Fargo υποχωρούσαν περισσότερο από 8%, ενώ ακόμη μεγαλύτερες ήταν, για ακόμη μία φορά, οι απώλειες για τους τίτλους των περιφερειακών τραπεζών.

Σε τροχιά πτώσης βρέθηκαν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, εν αναμονή της παρουσίασης των σχεδίων αναδιάρθρωσής τους. Η General Motors υποχωρούσε περίπου από 15%, ενώ απώλειες της τάξης του 4% εμφάνιζε η Daimler. Πτώση περίπου 5% κατέγραφαν και οι μετοχές των πετρελαιοβιομηχανιών Chevron και Exxon Mobil.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στην Ευρώπη. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 2,5%, στις 765,43 μονάδες -το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 23 Ιανουαρίου. Από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες 8%, έχοντας ήδη υποχωρήσει 45% το 2008.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα