GM: 47.000 απολύσεις και αίτημα για επιπλέον 16,6 δισ. δολ.

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009 06:10
UPD:09:32
REUTERS

Ποσό τουλάχιστον 16,6 δισ. δολαρίων - υπερδιπλάσιο σε σχέση με αυτό που χρειαζόταν αρχικά για να επιβιώσει - σε νέα κρατικά δάνεια ανακοίνωσε πως χρειάζεται η General Motors, γνωστοποιώντας παράλληλα σχέδια για 47.000 απολύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, φέτος.

Η Chrysler, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι χρειάζεται επιπλέον 5 δισ. δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση για να επιβιώσει και ανακοίνωσε την απόλυση επιπλέον 3.000 θέσεων εργασίας.

Οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ ανέφερεαν ότι εξέτασαν τα τρία σενάρια πτώχευσης και έκριναν πως κανένα δεν ήταν κατάλληλο για τη διάσωσή τους.

Ειδικότερα, η GM χρειάζεται επιπλέον δάνεια 9,1 δισ. δολαρίων για να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωσή της, ποσό το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί στα 16,6 δισ. δολάρια, εάν επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση. Από τον Δεκέμβριο, η GM έχει εισπράξει δάνεια 13,4 δισ. δολαρίων.

Η παραγωγή των μοντέλων Saturn θα σταματήσει το 2011, εάν το μοντέλο δεν πουληθεί, σύμφωνα με την GM. Στο μεταξύ, το σκέλος Saab ενδέχεται να χρειαστεί αναδιάρθρωση, με βάση το νόμο πτώχευσης της Σουηδίας, χωρίς την εκεί κυβερνητική στήριξη.

H Chrysler είπε ότι χρειάζεται επιπλέον 5 δισ. δολάρια έως τις 31 Μαρτίου, μετά την αρχική οικονομική βοήθεια ύψους 4 δισ. δολαρίων. Οι νέες περικοπές θέσεων εργασίας στην τρίτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ θα προστεθούν στις 32.000 που αποφασίστηκαν στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Οι μετοχές της GM υποχώρησαν στα 2,10 δολ. στις 4:51 μ.μ. μετά το τέλος της διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Νωρίτερα, είχαν υποχωρήσει 32 σεντς, ποσοστό 13%, φθάνοντας στα 2,18 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα