Ρουμανία: «Συγκεχυμένη» η εικόνα της οικονομίας

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009 10:17

Σε απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις θέσεων εργασίας, «αντιστοιχεί» κυρίως η συγκεχυμένη εικόνα που παρουσιάζει η οικονομία της Ρουμανίας, λόγω των αρνητικών συνεπειών της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, ενώ αναπτυξιακή ώθηση θα δώσουν οι ανακοινώσεις επενδυτικών σχεδίων.

Χαρακτηριστικό, τελευταίο, παράδειγμα του «οξύμωρου» της οικονομικής «πραγματικότητας» είναι η ανακοίνωση της αμερικανικής Ford ότι θα επενδύσει 1,2 δισ. ευρώ στη Ρουμανία και ήδη κατέθεσε αίτηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χορήγηση δανείου, ύψους 600 εκ. ευρώ.

Η Ford που κατέχει το πλειοψηφικό (72,4%) πακέτο της Automobile Craiova, είχε ανακοινώσει την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων από 3.900 σε 7.000 έως 9.000 άτομα.

Στην ίδια «όχθη» η τράπεζα Volksbank Romania ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της και στοχεύει στη δημιουργία, τουλάχιστον, 15 νέων υποκαταστημάτων το 2009, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με ενεργητικό άνω των 5,3 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 6,79%, η Volksbank Romania ήταν, πέρυσι, το τρίτο, μεγαλύτερο, πιστωτικό ίδρυμα στη ρουμανική αγορά.

Αντίθετα, η Coca-Cola HBC Romania (η μονάδα της ελληνικής εταιρείας στο Βουκουρέστι) ανακοίνωσε, χθες, πως μέχρι το τέλος του 2009 θα απολύσει περίπου 100 άτομα. Ο διευθυντής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, Μούγκουρελ Ραντουλέσκου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «η εταιρία πρέπει να προσαρμοστεί στο οικονομικό περιβάλλον και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποτραπεί κάθε, ενδεχόμενη, αρνητική επίπτωση στις λειτουργίες της».

Όπως ανακοινώθηκε, οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν θα λάβουν αποζημίωση απόλυσης που θα αντιστοιχεί σε επτά έως δέκα μισθούς. Η Coca-Cola HBC Romania, που απασχολεί 2.300 άτομα, πρόσφατα, ανακοίνωσε αύξηση 11% στον όγκο πωλήσεων το 2008.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα