Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009 14:14

Αναρτάται την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης

http://www.gge.gr/37/index.asp το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που θα έχει ισχύ από 23/02/2009.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, το νέο Δ.Τ.Φ. περιλάμβάνει καταρχήν τις νέες μειωμένες τιμές σε 450 πρωτότυπα – ευρείας κατανάλωσης – φάρμακα σε ποσοστά που κυμαίνονται από 0,03% έως 52,11%.

Οι ανωτέρω μειώσεις προέκυψαν μετά τη διενεργηθείσα από την Υπηρεσία έρευνα των τιμών των φαρμάκων στα οποία χορηγήθηκε αρχική τιμή τα έτη 2004-2005-2006-2007, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι οι τιμές επαλήθευσης διαφοροποιήθηκαν με αποτέλεσμα η αρμόδια Υπηρεσία να προβεί στις αντίστοιχες μειώσεις.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, από τα ανωτέρω φάρμακα που εισάγονται, διακινούνται και εμπορεύονται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις προκύπτει ένα συνολικό καθαρό ετήσιο όφελος, για το κοινωνικό σύνολο και τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 55.220.822 € βάσει των ποσοτήτων που πουλήθηκαν το έτος 2008 και τις μειωμένες τιμές που θα έχουν στο νέο Δ.Τ.Φ

Επιπλέον στο νέο Δ.Τ.Φ. περιλαμβάνονται:

β) 342 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων, που έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας τους από τον Ε.Ο.Φ. και για τα οποία είχαν κατατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπ. Αν. σχετικά αιτήματα των ενδιαφερομένων φαρμακευτικών επιχειρήσεων μέχρι και την 04/02/2009, βάσει της Ερμηνευτικής Εγκυκλίου Α3-759/14.2.2009.

Αναλυτικότερα, από το σύνολο των ως άνω τιμών οι 241 αφορούν σε αντίγραφα ενώ οι υπόλοιπες 101 σε πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα εκ των οποίων οι 18 αντιστοιχούν σε σκευάσματα απολύτως νέων δραστικών ουσιών.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε τιμές στα νεοκυκλοφορούντα σκευάσματα πρωτότυπα και όμοιας δραστικής ουσίας (αντίγραφα) σε εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας υπ’ αριθμ. 6/05 Α.Δ. και με διαδικασίες που προβλέπονται από την Κοινοτική Νομοθεσία και μετά από γνωμοδότηση του Ε.Ο.Φ. και εισήγηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.

Οι τιμές όλων των ανωτέρω νέων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων προσδιορίστηκαν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων τιμών της Ε.Ε., εκ των οποίων δύο από τις 15 χώρες της Ε.Ε. πλέον της Ελβετίας και μια από τις 10 χώρες που προσχώρησαν την 1/5/2004 στην Ε.Ε., στον οποίον προστέθηκαν τα έξοδα εισαγωγής και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις, οι δε τιμές των αντιγράφων στο 80% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους.

γ) 24 μεταβολές που αφορούν μόνο αλλαγή ονομασίας ή και υπευθύνου κυκλοφορίας, και όχι τιμές και

δ) 8 διαγραφές φαρμακευτικών προϊόντων σύμφωνα με αντίστοιχες αποφάσεις του Ε.Ο.Φ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Δελτίο περιλαμβάνονται φάρμακα αντιυπερτασικά, προϊόντα αίματος, φάρμακα για σακχαρώδη διαβήτη τύπου Β, φάρμακα για οξέα επεισόδια κληρονομικού αγγειοοιδήματος, αντιαναιμικά που σχετίζεται με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αντισυλληπτικά κλπ.

Με αφορμή την έκδοση του νέου Δ.Τ.Φ. ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος σημείωσε τα εξής: «Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Ανάπτυξης και θα εκδοθεί το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, που θα ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα. Σε αυτό για πρώτη φορά δεν υπάρχουν αυξήσεις. Αντίθετα υπάρχουν μειώσεις σε 450 φάρμακα, μειώσεις που φτάνουν έως και το 52%. Πρόκειται για φάρμακα πολύ γνωστά σε όλους μας. Από τις μειώσεις αυτές θα προκύψει συνολικό όφελος, σε ετήσια βάση, για τα ταμεία και όλους τους ασθενείς πάνω 55 εκατομμύρια ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα