Ο ΥΠΟΙΟ για τη γνωμοδότηση της Κομισιόν

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009 17:30

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, με αφορμή το σχέδιο γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, δήλωσε τα εξής:

«Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρωζώνης που προβλέπεται το 2009 να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Θα έχει μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και χαμηλότερη ανεργία από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουμε το περιθώριο δημοσιονομικής χαλάρωσης. Γιατί το δημόσιο χρέος, το οποίο τριπλασιάστηκε από το 1980 ως το 2004 ως ποσοστό του ΑΕΠ, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα για την οικονομία μας. Η μείωση του ελλείμματος και του χρέους δεν επιβάλλεται μόνο γιατί πρέπει να συμμορφωθούμε με τους κοινοτικούς κανόνες. Το επιβάλλει το συμφέρον της οικονομίας και της χώρας μας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επτά χώρες της ευρωζώνης αναμένεται το 2009 να παρουσιάσουν έλλειμμα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, η Ιρλανδία θα έχει έλλειμμα 11%, η Ισπανία 6,2%, η Γαλλία 5,4%, η Πορτογαλία 4,6%, η Ιταλία 3,8% η Ελλάδα 3,7% και η Σλοβενία 3,2%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τον Μάρτιο τις προθεσμίες για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάθε χώρας, προκειμένου να προσαρμοστούν στα όρια που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Ελλάδα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιδιώκει τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως και το 2011, ώστε με τον τρόπο αυτό να υπάρξουν μεγαλύτερα περιθώρια για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

Επιπλέον μείωση του ελλείμματος θα υπάρξει με τα μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών, τα οποία η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μετά την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,2% έναντι 1,1% που προβλέπει η Ελλάδα. Η διαφορά αυτή, όσον αφορά την εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης, επηρεάζει και τις προβλέψεις που γίνονται στη συνέχεια και αφορούν το ύψος τόσο του δημοσίου ελλείμματος όσο και του χρέους.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν 2,6%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ευρωζώνης που ήταν -1,2% και της Ε.Ε. που ήταν -1,1%.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι δικές μας προβλέψεις, αλλά ούτε και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεκδικούν το αλάθητο.

Για παράδειγμα, η Ε.Ε. το 2004 προέβλεπε ανάπτυξη 4,2% και τελικά πετύχαμε 4,9%. Το 2005 προέβλεπε ανάπτυξη 3,3% και πετύχαμε 2,9%. Το 2006 προέβλεπε ανάπτυξη 3,4% και πετύχαμε 4,5%. Το 2007 προέβλεπε ανάπτυξη 3,7% και πετύχαμε 4%. Το 2008 προέβλεπε ανάπτυξη 4% και πετύχαμε 3%.

Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει σε κάθε περίπτωση τους στόχους που έχει θέσει. Σε αυτή την κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία περίοδο, βάζουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα