Η συνήθης πρακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέχρι σήμερα ήταν η συγκρατημένη διαχείριση των χρημάτων του και όχι η συγκέντρωση πλεονασματικών κεφαλαίων, παρατηρεί ο Economist.
Η καινούργια αυτή τακτική του ΔΝΤ εξηγείται βάσει των ανησυχιών για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των αναδυόμενων αγορών, εξαιτίας της έλλειψης δανεισμού από το εξωτερικό.
Οι φόβοι αυτοί δεν είναι αβάσιμοι, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό. Τα ιδιωτικά κεφάλαια που κατέκλυζαν τις αναδυόμενες οικονομίες τις παλιές καλές ημέρες έχουν τραπεί σε φυγή και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Δεδομένου του «παγώματος» που έχει επέλθει στις αγορές δανεισμού και την επιστροφή των δυτικών τραπεζών στην πατρίδα τους, το ΔΝΤ προβλέπει καθαρές εκροές από τις αναδυόμενες χώρες ύψους 61 δισ. δολαρίων το τρέχον έτος, έναντι των εισροών αξίας 410 δισ. δολαρίων το 2007. Όσο στερεύουν, όμως, τα ιδιωτικά κεφάλαια, στερεύουν και οι επιλογές για τα αναδυόμενα κράτη –με επικρατέστερη μία: την προσφυγή στο ΔΝΤ.
Το ανησυχητικό είναι ότι σε περίπτωση που οι αναδυόμενες οικονομίες ζητήσουν ταυτόχρονα ενισχύσεις από το ΔΝΤ, τα χρήματα του ταμείου θα αποβούν ανεπαρκή. Εκτός αυτού, το ΔΝΤ έχει προσθέσει νέες διευκολύνσεις στο ενεργητικό του. Τον Οκτώβριο, για παράδειγμα, εγκαινίασε μια νέα βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση ρευστότητας για να βοηθήσει τις χώρες με ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία οι οποίες όμως αντιμετωπίζουν έκτακτο πρόβλημα ρευστότητας.
Τα σημεία υποδηλώνουν ότι σύντομα νέες χώρες θα στραφούν στο ΔΝΤ, όπως η κυβέρνηση του Πακιστάν, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης για νέο δάνειο 4,5 δισ. δολαρίων επιπλέον του δανείου 7,6 δισ. δολαρίων που εκταμιεύτηκε το Νοέμβριο. Το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ για χρηματοδότηση εξετάζει αυτή τη στιγμή και η κυβέρνηση της Ρουμανίας.
Πολλοί είναι αυτοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ ¶ρβιντ Σουβραμάνιαν, που ανησυχούν ότι τα 500 δισ. δολάρια δεν είναι αρκετά για την κάλυψη των αναγκών, γεγονός που θέτει ερωτηματικά σχετικά με την αξιοπιστία του Ταμείου να συντρέξει τις προβληματικές χώρες. Ο κ. Σουβραμάνιαν υπολογίζει ότι ίσως χρειαστούν μετρητά αξίας 1 τρισ. δολαρίων. Το θέμα είναι πού θα βρει το ΔΝΤ αυτά τα χρήματα. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει πιθανότητα να στραφεί στα ιδιωτικά κεφάλαια. Μια πιθανή λύση είναι να εξασφαλίσει τα επιπλέον χρήματα από χώρες με υψηλά αποθέματα, όπως η Κίνα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα προβεί σε άμεσες τροποποιήσεις στη δομή της διακυβέρνησης του.
Μια αισιόδοξη άποψη είναι ότι η τροποποίηση των οικονομικών δεδομένων του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στη σύνοδο κορυφής των G20 τον Απρίλιο. Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε καθοριστική αναβάθμιση του ρόλου του, επισημαίνει ο Economist.