Βουλγαρία: Συστάσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009 11:34
UPD:11:46

Ψυχραιμία, αλλά και έμμεσες «συστάσεις» στη βουλγαρική κυβέρνηση και τους πολίτες, απηύθυνε ο διοικητής της εθνικής (κεντρικής) τράπεζας της Βουλγαρίας (ΒΝΒ), κ. Ιβαν Ισκροφ, υπογραμμίζοντας πως η αξιοπιστία της χώρας, και η αποτροπή φαινομένων «ταραχής» αποτελούν τους βασικούς παράγοντες προσέλκυσης ξένων επενδυτών και παραμονής τους στη βουλγαρική αγορά.

Μιλώντας στη διάρκεια οικονομικού φόρουμ, με θέμα τους τρόπους «εξόδου» από τη διεθνή οικονομική κρίση, ο κ. 'Ισκροφ επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως οι όποιες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στο οικονομικό περιβάλλον και οι όποιες προσαρμογές - εφόσον κριθούν αναγκαίες -θα γίνουν στο υφιστάμενο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής.

«Η οικονομία μας θα προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, εάν έχουμε οικονομική σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία», ανέφερε.

Η ανάπτυξη της βουλγαρικής οικονομίας, σύμφωνα με τον ίδιο, βασίζεται - κατά κύριο λόγο - στις ξένες επενδύσεις, οι οποίες ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται στο 15%. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας ανέφερε, επίσης, πως η Βουλγαρία πρέπει να διατηρήσει τη ψυχραιμία της, παρά το δυσμενές, οικονομικό περιβάλλον, παγκοσμίως, ούτως ώστε «όταν ηρεμήσουν τα πράγματα οι επενδυτές να έρθουν πρώτα σε εμάς».

Ο κ. Ισκροφ τόνισε, εξάλλου - σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, πως η πρόσβαση της Βουλγαρίας σε ξένα κεφάλαια μειώθηκε και η χώρα δεν μπορεί -σε αυτό το στάδιο - να «ανεχθεί» έλλειμμα προϋπολογισμού. «Πρέπει, τουλάχιστον, να έχουμε ισορροπημένο προϋπολογισμό, για να αποφύγουμε τη δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα