Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης διψά για ρευστότητα, η Κίνα αποφάσισε να κάνει τα ψώνια της σε εποχή εκπτώσεων, παρατηρούν οι New York Times. Με τις τιμές των εμπορευμάτων να έχουν κατρακυλήσει τους τελευταίους μήνες και την κυβέρνηση να διατηρεί συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 2 δισ. δολαρίων, η Κίνα αναδεικνύεται στο Νο1 καταναλωτή παγκοσμίως.
Tο Πεκίνο επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι μια από τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες, η China Development Bank συμφώνησε να δανείσει 10 δισ. δολάρια στον πετρελαϊκό γίγαντα Petrobras της Βραζιλίας με αντάλλαγμα την μακροχρόνια προμήθεια της Κίνας με πετρέλαιο.
Πριν από αυτή την επενδυτική κίνηση είχαν προηγηθεί ανάλογες στρατηγικές συμφωνίες με τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα, με αποτέλεσμα το σύνολο των επενδύσεων της Κίνας σε πετρέλαιο αυτό το μήνα να ανέλθει στα 41 δισ. δολάρια.
Εντός του μήνα, η μεγαλύτερη εταιρεία αλουμινίου στη χώρα συμφώνησε να επενδύσει στην Rio Tinto Plc, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης στην Αυστραλία. Επίσης, την περασμένη Δευτέρα η China Minmetals Corp προσέφερε 1,7 δισ. δολάρια για την εξαγορά της κολοσσιαίας αυστραλιανής εξορύξεων, OZ Minerals.
Την περασμένη εβδομάδα, αποφασίστηκε μετά από συνάντηση του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο με το Ρώσο ομόλογό του στο Πεκίνο ο δανεισμός του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft και της ρωσικής εταιρείας πετρελαϊκού αγωγού Transneft με 25 δισ. δολάρια έναντι 15 εκατ. τόνων αργού ετησίως επί 20 έτη.
Η Κίνα αναζητά αξιόπιστους προμηθευτές αργού για τον κλάδο μεταφορών, ενώ χρειάζεται σιδηρομεταλλεύματα για την παραγωγή χάλυβα, καθώς και χαλκό και αλουμίνιο για την κατασκευή καινούργιων σπιτιών και την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών, σημειώνει η εφημερίδα.