Ρουμανία: Ενεκρίθη το σχέδιο του προϋπολογισμού

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009 08:26

Το κοινοβούλιο της Ρουμανίας ενέκρινε με 245 θετικές ψήφους έναντι 63 αρνητικών ψήφων και μίας αποχής, το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2009.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2009 προβλέπει οικονομική αποτίμηση του ΑΕΠ στα 579 δισ RON, με αύξηση 2,5% σε σύγκριση με το 2008. Το ποσοστό του πληθωρισμού προβλέπεται στο 5%, ενώ το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει συναλλαγματική ισοτιμία του RON στα 4 ευρώ.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει έσοδα 75,7 δισ RON, ποσοστό 13,07% του ΑΕΠ, με προβλεπόμενες δαπάνες στα 94,5 δισ RON, ποσοστό 16,32% επί του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι προβλέψεις του ρουμανικού προϋπολογισμού κρίνονται ως «αισιόδοξες» με δεδομένες τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την πορεία της ρουμανικής οικονομίας και τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Καθοριστικό ρόλο στην πορεία των οικονομικών εξελίξεων θα έχει η αντοχή των Ρουμάνων καταναλωτών, αλλά και η απόδοση των μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Από την άλλη μεριά, σε μακροοικονομικό επίπεδο ουσιαστικής σημασίας θα είναι η μείωση των ελλειμμάτων, αλλά και η συντονισμένη προσπάθεια αύξησης των ρουμανικών εξαγωγών και της τουριστικής κίνησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα