ΗΑΕ: «Χείρα βοηθείας» στο Ντουμπάι λόγω κρίσης

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009 12:36

Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενέτεινε τις προσπάθειες στήριξης του Ντουμπάι, λόγω των αυξημένων ανησυχιών σχετικά με την ικανότητα του εμιράτου να αποπληρώσει το χρέος του εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών του Ντουμπάι σε χθεσινή ανακοίνωσή του, η κεντρική τράπεζα εξαγόρασε το ήμισυ μιας έκδοσης πενταετών τίτλων, αξίας 20 δισ. δολαρίων, με ετήσιο επιτόκιο 4%.

Φιλοξενώντας το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το πιο ακριβό και πολυτελέστερο ξενοδοχείο και το μεγαλύτερο σύμπλεγμα τεχνητών νήσων, το Ντουμπάι δανείστηκε 80 δισ. δολάρια προκειμένου να αναδειχθεί σε χρηματοοικονομικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Moody’s Investors Service είχε προειδοποιήσει πως το Ντουμπάι πιθανόν να χρειαστεί τη βοήθεια του ¶μπου Ντάμπι για να αποπληρώσει το χρέος του. Σύμφωνα με τη Moody’s, το εμιράτο πιθανόν να αναγκαστεί να αναχρηματοδοτήσει φέτος δάνεια και ομόλογα 15 δισ. δολαρίων.

Το κόστος προστασίας του Ντουμπάι έναντι επισφαλειών υποχώρησε στις 800 μονάδες βάσης από περίπου 900 μονάδες βάσης που ήταν στις 19 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Mashreqbank PSC.

Ο Dubai Financial Market General Index ενισχυόταν νωρίτερα στο Ντουμπάι κατά 4,3% στις 1.597,42 μονάδες – τα υψηλότερα επίπεδα από τις 19 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου, έχει καταγράψει πτώση 73%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα