Συγκεκριμένη πολιτική κοινωνικής συνοχής ζητεί η ΑΔΕΔΥ

Προαναγγέλθηκε απεργιακή κινητοποίηση για την Τετάρτη
Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009 15:18
UPD:15:20
AΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

«Στοχευμένη και ολοκληρωμένη πολιτική εγγύησης, προστασίας και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, που σημαίνει απασχόληση, αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και ενίσχυση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος» ζήτησε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ από τον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους.

«Είμαστε σε έκτακτες καταστάσεις» και αν οι λύσεις στα προβλήματα, δεν υπαγορευθούν μέσα από μια πολιτική αντιμετώπισης με πυρήνα την κοινωνική συνοχή, θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση αρνητικών εξελίξεων και πτώσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου.

Σπ. Παπασπύρος: Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό ολοκληρωμένη πολιτική για την κοινωνική συνοχή

Σπ. Παπασπύρος: Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό ολοκληρωμένη πολιτική για την κοινωνική συνοχή

«Αν δεν υπάρξει πολιτικό πρόγραμμα αντιμετώπισής τους, οι καταστάσεις αυτές θα πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά, γι αυτό και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συνεννόηση προϋποθέτει μια συγκεκριμένη πολιτική κοινωνικής συνοχής» πρόσθεσε. Παράλληλα, προανήγγειλε για την Τετάρτη απεργιακή κινητοποίηση, υπογραμμίζοντας οι διαμαρτυρίες αυτής της μορφής θα πυκνώσουν, «ώστε να διαμορφωθεί μια βάση που θα απαντά σε αυτό, που σήμερα γίνεται, δηλαδή στο να μεταφέρονται όλα τα βάρη στους μισθωτούς, τους ανέργους και τους συνταξιούχους και να μένουν στο απυρόβλητο οι υπαίτιοι αυτής της κρίσης».

Ερωτηθείς αν υπήρξαν σημεία συνεννόησης με την κυβέρνηση, απάντησε πως οι πιο συγκεκριμένες απαντήσεις παραπέμφθηκαν σε μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο κ. Παπασπύρου ανέφερε ακόμη πως «χρειαζόμαστε μια δημόσια διοίκηση παραγωγική, ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα και στις κοινωνικές υπηρεσίες», ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των εργασιακών σχέσεων του ιδιωτικού τομέα, υπογράμμισε την ανάγκη «διατήρησης της εργατικής νομοθεσίας και ενίσχυσης των αντίστοιχων υπηρεσιών και των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να μη διαμορφωθεί μια υπόγεια κατάσταση βαρβαρότητας».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρετάκος, σημείωσε ότι, μετά τη συνάντηση, δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, καθώς ο «πρωθυπουργός ζήτησε αυτοσυγκράτηση από το συνδικαλιστικό κίνημα, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στο δημοσιο, διεκδικούμε το δικαίωμα στην περίθαλψη, το δικαίωμα στη χορήγηση του εφάπαξ και στο εισόδημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του στελέχους του ΠΑΜΕ Δ. Αγκαβανάκη, ο οποίος καταδίκασε τη λογική της αυτοσυγκράτησης, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «λογικές που οδηγούν σε εξαθλίωση τους εργαζόμενους».

Ο υπουργός Οικονομίας Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, ανέφερε ότι για τα θέματα των ασφαλιστικών ταμείων η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει φροντίσει και κάνει ό,τι είναι δυνατόν, να εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει για να βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερο.

Γ. Παπαθανασίου: Για τα ασφαλιστικά ταμεία η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει

Γ. Παπαθανασίου: Για τα θέματα των ασφαλιστικών ταμείων η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει

«Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν την επόμενη Τρίτη σε συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση», τόνισε ο υπουργός, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την κοινωνική συνοχή, επισήμανε πως «αυτή είναι η κοινή θέση όλων μας και πάγια τοποθέτηση της κυβέρνησης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα