Ομοσπονδιακή χείρα βοηθείας αναγκάστηκε να ζητήσει το Ντουμπάι, η άλλοτε οικονομική αυτοκρατορία του Κόλπου, λυγίζοντας υπό το βάρος της χρηματοοικονομικής κρίσης που θύμισε σε όλους ότι η πλούσια πετρελαιοπαραγωγός πόλη του ¶μπου Ντάμπι κινεί στην πραγματικότητα τα νήματα.
Σε αντίθεση με τους γείτονές του, η οικονομία του Ντουμπάι δεν στηρίζεται στην εξαγωγή πετρελαίου αλλά στο δανεισμό. Την ώρα που οι πιστωτικές αγορές βουλιάζουν και οι ρυθμοί ανάπτυξης αποκτούν αρνητικό πρόσημο, το Ντουμπάι αδυνατεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος του στην ανοικτή αγορά.
Η προεγγραφή της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην κρατική ομολογιακή έκδοση ύψους 20 δισ. δολαρίων του Ντουμπάι είναι η πλέον έκδηλη απόδειξη ότι το ¶μπου Ντάμπι έχει ανακτήσει την θέση του ως η μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική δύναμη των ΗΑΕ.
«Η κίνηση αυτή δίνει στο ¶μπου Ντάμπι τη μόνιμη υπεροχή έναντι του Ντουμπάι, το οποίο δεν μπορεί να θεωρείται πλέον αυτόνομο “κρατίδιο” αλλά μέλος της ομοσπονδίας των ΗΑΕ», υπογραμμίζει ο Κρίστοφερ Ντάβιντσον από το πανεπιστήμιο του Ντούρχαμ.
Κάποιοι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν μήπως το οικονομικό μοντέλο του Ντουμπάι έχει την ίδια τύχη με εκείνο της Ισλανδίας. «Είναι μεγάλη ανακούφιση η στήριξη που προσφέρει η ομοσπονδία και το ¶μπου Ντάμπι. Τα ΗΑΕ διαθέτουν υψηλά αποθεματικά και πλεόνασμα πετρελαίου για μια δύσκολη ώρα, η οποία μάλλον έχει έρθει», επισημαίνει ο Ράμι Σιντάνι, επικεφαλής επενδύσεων της Schroders Middle East για τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική.
Παρότι η στήριξη της ομοσπονδίας αναμένεται να οδηγήσει σε ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και σε περικοπή του κόστους για το Ντουμπάι, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το δεύτερο μέρος της κρατικής ομολογιακής έκδοσης ύψους, 10 δισ. δολαρίων, θα αγοραστεί από μία μόνο κεντρική τράπεζα ή ομοσπονδιακό φορέα.
«Είναι αυτό σχέδιο διάσωσης;», διερωτάται ο Έκαρτ Βέρτζ, διευθυντής του Οικονομικού Προγράμματος στο Κέντρο Ερευνών του Κόλπου. «Ένα σχέδιο διάσωσης παρέχει κεφάλαια όχι χρέος. Στην πραγματικότητα ένα ομοσπονδιακό ίδρυμα βοηθά το Ντουμπάι για να δανειστεί την αξιοπιστία του κρατιδίου του Ντουμπάι και του κράτους γενικότερα», συμπληρώνει τονίζοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για επιδότηση επιτοκίου.
Οι αναλυτές, ωστόσο, φαίνονται αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι το Ντουμπάι θα βρει την έξοδο από την κρίση και θα τραβήξει ξανά προς τη δόξα.
Πηγή: Reuters