Διατηρούνται οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην φαρμακοβιομηχανία

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009 11:06

¶νοδο σημείωσε και η κερδοφορία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων την περίοδο 07/06, με το περιθώριο Μικτού Κέρδους να αγγίζει το 36% και το περιθώριο ΚΠΦ να διαμορφώνεται σε 4,6%.

Κύκλο εργασιών άνω των €5,6 δισ., αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το 2006, εμφάνισαν οι παραγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις του φαρμακευτικού κλάδου το 2007, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

¶νοδο σημείωσε και η κερδοφορία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων την περίοδο 07/06, με το περιθώριο Μικτού Κέρδους να αγγίζει το 36% και το περιθώριο ΚΠΦ να διαμορφώνεται σε 4,6%. Επιπλέον, οι εταιρείες του δείγματος παρουσίασαν υψηλή αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων το 2007 (25,1%) και ιδίως οι μεγάλες, βάσει πωλήσεων, επιχειρήσεις (65,7%).

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (Ε.Σ.Υ.Ε.), οι φαρμακευτικές δαπάνες ανήλθαν σε €3,4 δισ. το 2006, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 17,6% των συνολικών δαπανών υγείας και στο 1,6% του Α.Ε.Π., ενώ η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται σε €3,22 δισ. το 2006 και σε 3,83 δισ. το 2007 (αύξηση 18,9%).

Σύμφωνα με την Hellastat, η εγχώρια αγορά κυριαρχείται από τις θυγατρικές εταιρείες των μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών του κόσμου. Η πλειοψηφία των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων επικεντρώνεται στην παραγωγή γενόσημων φαρμακευτικών σκευασμάτων (generics), απολαμβάνοντας τα υψηλά περιθώρια κέρδους που προσφέρουν αλλά και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της πολύ χαμηλής τιμής τους.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, μικρός αριθμός μόνο ελληνικών επιχειρήσεων είναι σε θέση να δαπανήσει τα υψηλά ποσά που απαιτούνται για την πραγματοποίηση Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και την ανάπτυξη πρωτότυπων σκευασμάτων, ενώ στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών επιδιώκουν τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με ερευνητικά κέντρα.

Σημειώνεται ότι οι τιμές των φαρμάκων στην εγχώρια αγορά είναι από τις πιο χαμηλές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καθορίζονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, βάσει του συστήματος «2+1».

Σύμφωνα με εκπρόσωπους των επιχειρήσεων του κλάδου με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες αφορά στα υψηλά χρέη του Ε.Σ.Υ., τα οποία εκτιμώνται σε €3 δισ. περίπου και αφορούν σε οφειλές έως και 4 ετών.

Επίσης, παρατηρούνται αδυναμίες όσον αφορά στην έλλειψη μηχανογραφημένου συστήματος υγείας, την υιοθέτηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού και το ευμετάβλητο νομοθετικό πλαίσιο.

Όσον αφορά στις θετικές προοπτικές του κλάδου, στη μελέτη της Hellastat αναφέρονται η περαιτέρω ανάπτυξη γενόσημων φαρμακευτικών σκευασμάτων, οι επενδύσεις σε φάρμακα βιοτεχνολογίας καθώς και η γήρανση του πληθυσμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα