Την πεποίθησή του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στο Reuters.
Όπως εξήγησε, τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα είναι λιγότερο εκτεθειμένα σε σχέση με εκείνα της δυτικής Ευρώπης, διαθέτοντας κεφαλαιακή επάρκεια ικανή να απορροφήσει τις αυξημένες επισφάλειες.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επεκταθεί στην περιοχή, αλλά όχι τόσο όσο οι τράπεζες άλλων χωρών, όπως της Αυστρίας. «Οι συνολικές χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 55 δισ. ευρώ, ποσοστό περίπου 16-17% του ελληνικού ΑΕΠ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για την Αυστρία είναι περίπου 70%», τόνισε ο κ. Προβόπουλος.
«Αυτό δείχνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι εκτεθειμένο σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή», δήλωσε, διευκρινίζοντας πάντως πως δεν είναι υπερβολικά εφησυχασμένος. «Πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση, αλλά την ίδια στιγμή δεν είμαι υπερβολικά ανήσυχος», συμπλήρωσε ο διοικητής της ΤτΕ.
Οι επενδύσεις των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές των χωρών αυτών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος, ενώ σημείωσε πως δεν ανησυχεί τόσο πολύ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως ο οίκος Moody's. «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση για να απορροφήσουν τέτοια σοκ», δήλωσε.
Αναφερόμενος στις διαφορές απόδοσης (spread) των ομολόγων της Ευρωζώνης, εκτίμησε ότι έχουν διευρυνθεί σε μη ρεαλιστικά επίπεδα λόγω της υπερβολικής αποφυγής ρίσκου από τους επενδυτές.
«Πιστεύω ότι αυτά είναι προσωρινά φαινόμενα. Πριν από δύο χρόνια οι αγορές υποτιμούσαν τους σχετικούς κινδύνους. Τα spreads των κρατικών ομολόγων για ορισμένες χώρες ήταν πολύ χαμηλά», τόνισε ο κ. Προβόπουλος.
Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) δεν θα μειώσει τα επιτόκια περισσότερο από 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου, καθώς η πολιτική της πλησιάζει κοντά στο χαμηλό των εκτιμήσεων.