Μπερνάνκι: Η ύφεση μπορεί να μην τελειώσει το 2009

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009 18:27
UPD:22:15
REUTERS/JONATHAN ERNST

Την ανάγκη αποφασιστικής δράσης έθεσε ο επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της ύφεσης, προειδοποιώντας πως αν δεν πετύχουν οι προσπάθειες αποκατάστασης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ίσως να μην τελειώσει το 2009.

«Αν τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, το Κογκρέσο και την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα είναι επιτυχημένα ως προς την αποκατάσταση σε κάποιο βαθμό της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας -και μόνο σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τη γνώμη μου- υπάρχει μια λογική προοπτική η ύφεση να τελειώσει το 2009 και το 2010 να είναι έτος ανάκαμψης» αναφέρει χαρακτηριστικά στην κατάθεση του που έχει προετοιμαστεί για να διανεμηθεί στα μέλη της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο κ. Μπερνάνκι προειδοποιεί ακόμη πως ένας άλλος κίνδυνος για την προοπτική αυτή είναι και η παγκόσμια φύση της οικονομικής επιβράδυνσης, η οποία μπορεί να υπονομεύσει τις εξαγωγές των ΗΠΑ και να πλήξει την κατάσταση σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που αναμένεται τώρα.

Ο επικεφαλής της Fed χαρακτήρισε ακόμη την ύφεση σοβαρή, εκτιμώντας πως «η συνολική αποκατάσταση της αμερικανικής οικονομίας θα πάρει δύο με τρία χρόνια» μετά τον τερματισμό της ύφεσης.

Διαβεβαίωσε τέλος πως η κεντρική τράπεζα θα λάβει όλα τα μέτρα που θα κρίνει απαραίτητα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχέμενο κρατικοποιήσεων τραπεζών, απέρριψε την ιδέα πως η κυβέρνηση θα χρειαστεί να εξαγοράσει πιστωτικά ιδρύματα όπως η Citigroup και η Bank of America.

«Δεν χρειαζόμαστε μερίδιο ιδιοκτησίας προκειμένου να εργαστούμε με τις τράπεζες. Ήδη το κάνουμε αυτό, προκειμένου να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες και να ξεφορτωθούν τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού» σημείωσε μεταξύ άλλων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα