RBS: Ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους κρατικοποίησης

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009 10:17
UPD:15:01

Οι προσπάθειες της Royal Bank of Scotland να τοποθετήσει 200 δισ. στερλίνες (288 δισ. δολ.) τοξικού ενεργητικού σε ασφαλιστικό πρόγραμμα της βρετανικής κυβέρνησης ενδεχομένως να μην αποτρέψει την τράπεζα από μια πλήρη κρατικοποίηση, τη στιγμή που η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται, εκτιμούν οι αναλυτές.

Η RBS, η πρώτη βρετανική τράπεζα που συμμετέχει στον εν λόγω πρόγραμμα, θα ανακοινώσει τους όρους της συμμετοχής της στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της, αύριο στο Λονδίνο. Στο πρόγραμμα πιθανόν να συμμετάσχουν και οι Lloyds και Barclays.

Στόχος της κυβέρνησης Μπράουν είναι να τονώσει τον δανεισμό και την οικονομία της Βρετανίας, η οποία συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο κατά 1,5%, ασφαλίζοντας τις τράπεζες έναντι ζημιών, που σχετίζονται με εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDO).

Η κυβέρνηση κατέχει ήδη ένα 58% στην RBS και ποσοστό 43% στη Lloyds, έχοντας ενισχύσει τις τράπεζες με κεφάλαια ύψους 37 δισ. στερλινών την περασμένη χρονιά.

Βάσει πρότασης που κατέθεσε τον Ιανουάριο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας ¶λιστερ Ντάρλινγκ, η κυβέρνηση θα εγγυηθεί για το 90% περίπου των πιθανών απωλειών μιας τράπεζες, οι οποίες σχετίζονται με τίτλους συνδεδεμένους με ενυπόθηκα και καταναλωτικά δάνεια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα