S&P: Υποβάθμιση της Ουκρανίας στο CCC+

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009 15:34

Κατά δύο βαθμίδες υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Ουκρανίας από τον οίκο Standard & Poor’s -μία ημέρα μετά το χαρακτηρισμό των κρατικών τίτλων της Λετονίας ως «αυξημένου κινδύνου»- υπό το βάρος των πολιτικών αναταραχών που εντείνουν τους κινδύνους για μη εξυπηρέτηση του δανείου που έχει χορηγήσει στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το μακροχρόνιο εξωτερικό χρέος της χώρας υποβαθμίστηκε στο CCC+, επτά βαθμίδες κάτω από το επίπεδο του «επενδυτικού βαθμού», σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης. Η κατάταξη της Ουκρανίας είναι πλέον η χαμηλότερη στην Ευρώπη και κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το Πακιστάν. Η προοπτική της S&P για τη χώρα είναι «αρνητική», γεγονός που υποδηλώνει το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας.

«Οι υποβαθμίσεις είναι αποτέλεσμα των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τον κίνδυνο μη αποπληρωμής του δανείου που έχει λάβει η Ουκρανία από το ΔΝΤ, καθώς η χώρα δεν έχει την πολιτική αποδοχή που χρειάζεται για να προχωρήσει στις αναγκαίες αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού και στις μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού συστήματος εν όψει των προεδρικών εκλογών το 2010», αναφέρει στη δήλωσή της η S&P.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την πορεία των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν πληγεί από τη χρηματοοικονομική κρίση και την οικονομική ύφεση που έχουν οδηγήσει σε «πάγωμα» της ζήτησης εξαγόμενων προϊόντων καθώς και της ροής πιστώσεων και επενδύσεων.

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα