ΗΠΑ: Σε «τεστ αντοχής» υποβάλλονται 19 τράπεζες

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009 15:37
UPD:15:47

Σε «τεστ αντοχής» θα υποβληθούν οι 19 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Κατά τη γνώμη μου [το τεστ] δεν είναι αρκετά δύσκολο», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Χέντλερ, αναλυτής της CreditSights, ο οποίος δήλωσε ότι οι προβλέψεις ήταν υπερβολικά αισιόδοξες όσον αφορά στις θετικές επιδράσεις του σχεδίου κινήτρων του Ομπάμα. «Είναι πιθανό να έχει θετικό αποτέλεσμα, πρέπει όμως να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα», συμπληρώνει.

Με βάση το μέσο όρο των προβλέψεων των ιδιωτικών οίκων, η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2% το τρέχον έτος, ενώ η ανεργία αναμένεται να κορυφωθεί το 2010 αγγίζοντας το 9%. Στην αγορά κατοικιών, οι ειδικοί εκτιμούν πτώση τιμών κατά 14% αυτό το χρόνο και επιπλέον 4% τον επόμενο.

Οι μεγάλες τράπεζες –με ενεργητικό που υπερβαίνει τα 100 δισ. δολάρια– υποχρεούνται έως το τέλος Απριλίου να συντάξουν εκθέσεις υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την εκτιμώμενη μείωση των κεφαλαίων τους βάσει των επίσημων εκτιμήσεων για την οικονομία.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι αμερικανικές εποπτικές αρχές αποφανθούν ότι η τράπεζα δεν θα διαθέτει την αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, θα πρέπει να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα εντός έξι μηνών ή να ζητήσει κρατική συνδρομή με αντάλλαγμα την εκχώρηση ενός δυνητικά μεγάλου ποσοστού του μετοχικού της κεφαλαίου στο κράτος.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζονται επίσης οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων το αμερικανικό κράτος θα παρέχει στις τράπεζες πρόσθετα κεφάλαια, καθώς και η συνάρτηση με την οποία η κυβέρνηση θα αποτελεί βασικό μέτοχο τραπεζών, όπως η Citigroup, έναντι περιορισμένης διοχέτευσης μετρητών σε αυτές.

Παρατίθενται, επίσης, οι όροι ανταλλαγής των μετρητών με προτιμώμενο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας που θα μετατραπεί σε κοινές μετοχές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα