Γ. Προβόπουλος: Δεν θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009 19:12

Την άποψη πως δεν χρειάζεται δεύτερο πακέτο για την ενίσχυση της ρευστότητας εξέφρασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την έκθεση νομισματικής πολιτικής του ιδρύματος.

«Με αυτά που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, δεν χρειάζεται να υπάρξει δεύτερο πακέτο» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στις επενδύσεις των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σε χώρες της Nοτιοανατολικής Ευρώπης, τόνισε πως θα ήταν εγκληματικό λάθος να πει η Ελλάδα ότι δεν την ενδιαφέρουν και να τις αφήσει να απαξιωθούν. Επέμεινε όμως πως τα χρήματα της παρεχόμενης ρευστότητας δεν πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα, τονίζοντας πως οι τράπεζες έχουν άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης των επενδύσεών τους και προσθέτοντας πως η επισήμανσή του αυτή δεν είναι αντιφατική.

Τέλος, μίλησε για λάθος όσων επιμένουν να βαπτίζουν, όπως ανέφερε, τοξικά τις επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών. «Οι επισφάλειες θα μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που χειροτερεύει. Όταν το 4% οικονομική ανάπτυξη κατεβαίνει σε 0,5%, εάν όχι χειρότερα, τότε προφανώς αυτό συνιστά μια βίαιη-απότομη χειροτέρευση των συνθηκών και ασφαλώς θα υπάρξει στην επιφάνεια μεγαλύτερος αριθμός και ποσοστό επισφαλειών. Αυτό είναι αναμενόμενο. Αλλά μη σπεύδουμε να μιλάμε για τοξικά, γιατί κάνουμε κακό και στις ελληνικές τράπεζες». Επανέλαβε δε πως τα πιστωτικά ιδρύματα «έχουν επαρκή, ισχυρή κεφαλαιακή θέση, τέτοια, που είναι σε θέση να απορροφήσουν τους κραδασμούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα