Συντονισμένη δράση για την κρίση ζητούν οι ηγέτες της ASEAN

Κυριακή, 01 Μαρτίου 2009 11:21

Έκκληση για «συντονισμένη» δράση απέναντι στην οικονομική κρίση και μία «τολμηρή» μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος απηύθυναν σήμερα οι ηγέτες της Ένωση Κρατών της Νότιας κι Ανατολικής Ασίας (ASEAN).

Οι ηγέτες των δέκα χωρών – μελών της Ένωσης, που από την Παρασκευή συνεδρίαζαν στο παραθεριστικό θέρετρο Χουά Χιν, νοτίως της Μπανγκόκ, πρόταξαν τη συνεργασία κι απέρριψαν την ιδέα του προστατευτισμού, καθώς η παγκόσμια κρίση απειλεί ιδιαίτερα τις οικονομίες της περιοχής.

Σύμφωνα με την κοινή τους διακήρυξη, οι ηγέτες ζητούν «μία πιο συντονισμένη δράση, τόσο από την πλευρά των ανεπτυγμένων κρατών όσο κι από τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να επιτευχθεί χρηματοοικονομική σταθερότητα και να εξασφαλισθεί η συνέχεια της λειτουργίας των οικονομικών αγορών ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη».

Ζητούν, επίσης, «μία τολμηρή κι άμεση μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος» και τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου των ταχέως αναπτυσσόμενων χωρών στο μέλλον.

Οι ηγέτες των κρατών της περιοχής «αποφάσισαν εξάλλου να αντιταχθούν σθεναρά σε όποιον προστατευτισμό και να αποφύγουν να θέσουν σε εφαρμογή άλλα εμπόδια», τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα