«Όχι» σε ενιαίο σχέδιο στήριξης των χωρών της ανατ. Ευρώπης

Κυριακή, 01 Μαρτίου 2009 19:27

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, την κάθε μια χωριστά, ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ.

«Είναι σαφές πως η ΕΕ δεν θα αφήσει κανέναν στην άκρη του δρόμου», τόνισε ο Τοπολάνεκ, ο οποίος ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Όπως ανέφερε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν πως «όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα λάβουν την αναγκαία βοήθεια, ανάλογα με την περίπτωση».

Παρόλα αυτά, δεν θα υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως επιθυμούσε η Ουγγαρία, η οποία έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση, διευκρίνισε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

«Η ιδέα αυτή να χωρίσουμε την Ευρώπη σε παλιά και νέα μέλη, σε Ανατολή και Δύση...είναι μια προσέγγιση που σαφώς απορρίπτουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι και οι ίδιες οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ουγγαρία, δεν επιθυμούσαν ένα τέτοιο σχέδιο παροχής βοήθειας.

«Οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από τη μια χώρα στην άλλη στην ανατολική Ευρώπη. Δεν υπάρχει ειδικός λόγος να αντιμετωπιστεί διαφορετικά μια ομάδα κρατών», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα