IOBE: Nέα πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2009 11:49
UPD:11:57

Στις κατασκευές, σημαντική υποχώρηση καταγράφεται στις εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών, η οποία εν μέρει ωστόσο αντισταθμίζεται από τη βελτίωση του δείκτη της απασχόλησης του κλάδου, αν και εξακολουθούν να υπερτερούν όσοι προβλέπουν μείωση έναντι όσων προβλέπουν άνοδο.

Ένα χρόνο συνεχούς μείωσης κλείνει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, εξέλιξη η οποία συμβαδίζει με την πορεία του δείκτη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στις 47,2 μονάδες από τις 55,4 μονάδες τον Ιανουάριο, καταγράφοντας έτσι νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση.

Αντίστοιχο χαμηλό ρεκόρ σημειώνουν τον Φεβρουάριο άλλες 18 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων το Ην. Βασίλειο, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Συνεπώς φαίνεται ότι η επιβράδυνση της υποχώρησης που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα δεν συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η καθοδική τροχιά των τελευταίων μηνών, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας καταγράφεται επιδείνωση σε όλους πλην των Υπηρεσιών, με εντονότερη εκείνη στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο και ηπιότερη στις Κατασκευές.

Εξάλλου, η ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον προηγούμενο μήνα φαίνεται ότι ήταν μάλλον συγκυριακή, αφού ο δείκτης επανέρχεται σε πτωτική τροχιά, εντείνοντας έτσι την ήδη παρατεταμένη περίοδο απαισιοδοξίας. Αναλυτικότερα:

Στη Βιομηχανία, ενισχύονται οι αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των παραγγελιών και της ζήτησης, αλλά και οι προβλέψεις μείωσης της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο, με το ύψος των αποθεμάτων να θεωρείται υψηλότερο από το κανονικό από περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στις Υπηρεσίες, ελαφρώς καθοδικά κινούνται οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών και οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης, ενώ αντίθετα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της βελτιώνονται.

Eντονα αρνητικό είναι το κλίμα στο Λιανικό Εμπόριο, με κατακόρυφη πτώση στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, διόγκωση του επιπέδου των αποθεμάτων και υποχώρηση των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο. Ωστόσο υπάρχουν και κλάδοι όπου ανακόπτεται η πτωτική πορεία των επιχειρηματικών προσδοκιών, όπως στα Υφάσματα – Ένδυση - Υπόδηση και τα Πολυκαταστήματα.

Στις Κατασκευές, σημαντική υποχώρηση καταγράφεται στις εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών, η οποία εν μέρει ωστόσο αντισταθμίζεται από τη βελτίωση του δείκτη της απασχόλησης του κλάδου, αν και εξακολουθούν να υπερτερούν όσοι προβλέπουν μείωση έναντι όσων προβλέπουν άνοδο.

H Καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί εκ νέου, ύστερα από την πρόσκαιρη βελτίωση του Ιανουαρίου, με έντονη επιδείνωση τόσο στις προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας, όσο και στην πρόθεση αποταμίευσης. Η μεγαλύτερη απαισιοδοξία καταγράφεται όμως στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, οι οποίες διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας έτσι τον έντονο φόβο των καταναλωτών για τις συνέπειες της κρίσης σε θέσεις εργασίας.

Ήπια υποχώρηση του οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος καταγράφει ελαφρά υποχώρηση και τον Φεβρουάριο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Ευρωζώνη. Ο δείκτης υποχωρεί κατά 2,2 μονάδες στην ΕΕ - μείωση αρκετά ηπιότερη της αντίστοιχης του Ιανουαρίου - και κατά 1,8 μονάδες στην Ευρωζώνη -στα επίπεδα περίπου της μεταβολής του προηγούμενου μήνα - και διαμορφώνεται στις 61 και 65,4 μονάδες αντίστοιχα, τις χαμηλότερες επιδόσεις από τον Ιανουάριο του 1985.

Η επιδείνωση του κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη οφείλεται στην υποχώρηση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός του Λιανικού Εμπορίου, όπου οι προσδοκίες βελτιώνονται οριακά, κατά μία όμως μόλις μονάδα και στις δύο ζώνες.

Η Βιομηχανία είναι ο τομέας ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη επιδείνωση τον Φεβρουάριο, αφού ο σχετικός δείκτης υποχωρεί κατά 4 μονάδες στην ΕΕ και κατά 3 στην Ευρωζώνη.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις Κατασκευές επιδεινώνονται κατά δύο μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη, ενώ σε Υπηρεσίες, και καταναλωτική εμπιστοσύνη, η υποχώρηση των σχετικών δεικτών είναι οριακή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα