Οι προτάσεις του ΣΜΕΧΑ επί του ν/σ για την Κεφαλαιαγορά

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2009 16:48
UPD:16:59

Επιστολή με τις προτάσεις του ΣΜΕΧΑ επί του νομοσχεδίου «Σύστημα Αϋλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις» κατέθεσε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο πρόεδρός του Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.

Σε αυτή κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για έλλειψη διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις, θεωρεί ότι με τις ρυθμίσεις που προτείνονται για τη σύνθεση του Δ.Σ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της Επιτροπής από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία.

Πάγια άποψη του ΣΜΕΧΑ είναι ότι η συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων αποτελεί εγγύηση για την ανεξαρτησία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως υποστηρίζει και το ΔΝΤ. Παρά ταύτα, προς βελτίωση της προτεινόμενης ρύθμισης, ο ΣΜΕΧΑ υποβάλλει δύο εναλλακτικές προτάσεις.

- Προτείνει το διαχωρισμό των κυρωτικών αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου με τη συγκρότηση Επιτροπής Κυρώσεων, η οποία θα είναι αποκλειστικά αρμόδια για την επιβολή των κυρώσεων. Τα μέλη της, κατά τα πρότυπα των ισχυόντων σε άλλες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (π.χ. της Γαλλικής AMF), θα διορίζει απευθείας ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών με πιθανή συμμετοχή και δικαστικών λειτουργών.

- Εφόσον παραμείνουν στο Διοικητικό Συμβούλιο οι κυρωτικές αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία, η διαφάνεια και η αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων πρέπει

Α) να υπάρξει απαγόρευση εργασίας ή παροχής υπηρεσιών σε εποπτευόμενους φορείς για τρία χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους για τον Πρόεδρο και τους δύο Αντιπροέδρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατ' αναλογία προς τα ισχύοντα σε άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, οι οποίες επίσης σωρεύουν τον ελεγκτικές και κυρωτικές αρμοδιότητες.

Β) δεν θα πρέπει να συμμετέχει εκπρόσωπος του εποπτευομένου οργανισμού «Χρηματιστήριο Αθηνών» στο ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για λόγους ίσης μεταχείρισης -αρχής συνταγματικά κατοχυρωμένης- και εφόσον στόχος του Νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση της μη σύμπτωσης εποπτών και εποπτευομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα