Ευρωζώνη: Μείωση - ρεκόρ του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο

Σε ιστορικά χαμηλά αναμένεται να μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2009 12:11
UPD:12:28

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, το 1995.

Στο 1,5% διαμορφώθηκε η μείωση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2008, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, το 1995.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2007, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3%, έναντι αρχικής εκτίμησης για πτώση της τάξεως του 1,2%.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα αντανακλούν τη δραματική συρρίκνωση της ανάπτυξης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, και πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και να υποβαθμίσει τις οικονομικές προβλέψεις της για το 2009 και το 2010. Η μείωση θα διαμορφωθεί στις 50 μονάδες βάσης, όπως προβλέπει η πλειονότητα των οικονομολόγων.

«Αναμένουμε, όπως και ο περισσότερος κόσμος, ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι αυτά που θα πει ο Τρισέ αναφορικά με άλλα μη συμβατικά μέσα», τονίζει ο Stephane Deo, οικονομολόγος της UBS.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει επίσης τις τελευταίες τριμηνιαίες προβλέψεις της για την οικονομία, με τους οικονομολόγους να αναμένουν σημαντικές προς τα κάτω αναθεωρήσεις. Όσον αφορά στην ανάπτυξη, οι προβλέψεις κυμαίνονται από στασιμότητα έως και μείωση 1,0% για φέτος, ενώ για το επόμενο έτος προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 0,5%-1,0%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα