ΕΕ: Πρόταση για σύνοδο των χωρών-μελών που φιλοξενούν εργοστάσια της GM

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2009 13:57
UPD:14:00

«Θα προτείνω στις χώρες-μέλη με εργοστασιακές μονάδες της GM να συνέλθουν εκτάκτως ώστε να εξετάσουμε από κοινού τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να αντιδράσουμε», δήλωσε ο ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα Βιομηχανίας Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Τη διεξαγωγή συνόδου, με αντικείμενο τον συντονισμό της δράσης των ευρωπαϊκών χωρών που φιλοξενούν εργοστασιακές μονάδες της General Motors, πρότεινε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα Βιομηχανίας Γκίντερ Φερχόιγκεν.

«Θα προτείνω στις χώρες-μέλη με εργοστασιακές μονάδες της GM να συνέλθουν εκτάκτως ώστε να εξετάσουμε από κοινού τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να αντιδράσουμε», δήλωσε ο Φερχόιγκεν, προσερχόμενος σε συνάντηση ευρωπαίων υπουργών, υπεύθυνων για θέματα ανταγωνιστικότητας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε την επιθυμία να γνωρίσει «τι σκέπτονται να κάνουν οι διάφορες χώρες-μέλη που φιλοξενούν εργοστάσια της GM», υπενθυμίζοντας ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν συνομιλεί μόνο με τη γερμανική κυβέρνηση.

«Επιθυμώ να επιτύχω τον συντονισμό της δράσης των Ευρωπαίων για αυτό το ζήτημα, ώστε να μην είναι ο καθένας για τον εαυτό του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η GM στις ΗΠΑ γεννούν φόβους για το μέλλον της γερμανικής θυγατρικής της, Opel. Η παρουσία της GM είναι ιδιαίτερα ισχυρή στη Γερμανία με τέσσερα εργοστάσια, αλλά και στο Βέλγιο με μονάδα στην Αμβέρσα, στην Ισπανία με μονάδα στη Σαραγόσα, στην Πολωνία με μονάδα στη Γκβίλιτσε και στη Βρετανία με μονάδα στο Ελσμερ Πορτ.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, το σχέδιο διάσωσης , που πρότεινε τη Δευτέρα η Opel στη γερμανική κυβέρνηση, προβλέπει την κατάργηση 7.600 θέσεων εργασίας στην εταιρεία και την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Επισήμως, η διοίκηση της Opel έχει αναφέρει ότι θα απειληθούν, το πολύ, 3.500 θέσεις εργασίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα