Κ. Μίχαλος: Η «πράσινη» επιχειρηματικότητα είναι το μέλλον

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2009 19:37

Η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι το μέλλον και όσοι το αντιληφθούν εγκαίρως θα έχουν το προβάδισμα στην ανάπτυξη της νέας εποχής, τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανοίγοντας τις εργασίες του πρώτου Συνεδρίου της Πράσινης Επιχειρηματικότητας «Green Business Congress», που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε πως η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μιας επιχείρησης δεν είναι απλώς θέμα ευαισθησίας, αλλά προϋπόθεση επιβίωσης για ορισμένους κλάδους και στοιχείο ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης για όλους.

Επιπλέον, πρόσθεσε η πράσινη επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει μια γόνιμη επιλογή ανάπτυξης για υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τη δραστηριότητα των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας στα επόμενα χρόνια.

Οι τομείς και οι κλάδοι στους οποίους μπορεί να ασκηθεί αυτό το μοντέλο, όπως ανέφερε, είναι πολλοί: από την παραγωγή και εμπορία πιστοποιημένων προϊόντων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τις τοπικές παραδοσιακές επαγγελματικές δραστηριότητες, τις υπηρεσίες ανακύκλωσης, μέχρι και την αειφόρο παραγωγή ενέργειας μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας αναφέρθηκε, στην ανάγκη στροφής στην πράσινη οικονομία, ως απάντηση στην οικονομική κρίση, στα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής και της οικονομικής κρίσης και στον κεντρικό ρόλο, που καλούνται να αναλάβουν οι επιχειρήσεις για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Αν διαχειριστούμε, έξυπνα τη σημερινή, δύσκολη οικονομική συγκυρία, ίσως μπορέσουμε να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία για τη δημιουργία της πράσινης οικονομίας του μέλλοντος, για τη μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό μοντέλλο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σημείωσε. Επανέλαβε δε πως το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι παγκόσμιο, και απαιτεί παγκόσμια λύση,

Παράλληλα, ο κ. Δήμας πρότεινε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για πράσινα προϊόντα και το θέμα θα συζητηθεί την Τρίτη στο Ecofin, αλλά και στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 19 και 29 Μαρτίου.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, επισήμανε τη δυνατότητα μετατροπής της κρίσης σε ευκαιρία.

Διευκρίνισε πως παρά την εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις σήμερα, και την οποία ο ίδιος κατανοεί, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη πως η οικονομική κρίση κάποια στιγμή θα τελειώσει, αλλά η περιβαλλοντική κρίση θα υφίσταται για πολύ καιρό ακόμη. Κατά συνέπεια είναι προφανές πως και οι επιχειρηματίες, αλλά και οι πολιτικοί, δεν μπορούν να θέσουν σε δεύτερη μοίρα την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα