Ελβετία: Προς διεύρυνση συνεργασίας με ΗΠΑ σε φορολογικά θέματα

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2009 20:56

Η ελβετική κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διεύρυνση της συνεργασίας σε φορολογικά θέματα με την αμερικανική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε με δηλώσεις της σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Μισελίν Καλμί-Ρέϊ.

«Είμαστε σε ετοιμότητα για να διευρύνουμε το πεδίο της συνεργασίας μας στα φορολογικά θέματα» δήλωσε η αξιωματούχος, που είχε συνάντηση νωρίτερα στη Γενεύη με την ομόλογό της των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον.

Η κ. Καλμί-Ρέϊ δήλωσε επίσης ότι την ανησυχούν οι διεθνείς πιέσεις για το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο και ότι ως εκ τούτου «αναζητείται μία πολιτική λύση», ώστε να αποφευχθεί η συρρίκνωση του τραπεζικού κλάδου στην Ελβετία, συνοδευόμενη από απώλεια θέσεων εργασίας.

Ισχυρές πιέσεις

Ο τραπεζικός κλάδος της Ελβετίας πιέζεται πολύ αυτόν τον καιρό και οι τραπεζικές μετοχές του 20άρη δείκτη SMI στη Ζυρίχη συνετέλεσαν στην κατά σχεδόν 1,80% απώλεια αξίας του κατά τη χρηματιστηριακή εβδομάδα που έληξε.

Χρονική «αφετηρία» ήταν η αποκάλυψη 300 Αμερικανών δικαιούχων τραπεζικών καταθέσεων στην πρώτη ελβετική τράπεζα, την UBS, προκειμένου το πιστωτικό ίδρυμα να αποφύγει δικαστική διαδικασία που θα κατέληγε πιθανώς στην σε βάρος της επιβολή πολύ μεγάλου χρηματικού προστίμου.

Όμως σχεδόν αμέσως κι ενώ η ίδια ελβετική τράπεζα ανακοίνωνε ότι για τους ανωτέρω είχε κι αυτή «υποψίες εμπλοκής τους σε οικονομικά εγκλήματα» η αμερικανική πλευρά γνωστοποίησε το αίτημά της για τη δημοσιοποίηση άλλων 52.000 δικαιούχων.

Μόνον η UBS απασχολεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελβετία περίπου 30 χιλιάδες ανθρώπους.

Σήμερα, η μετοχή της στη Ζυρίχη έκλεισε σε ιστορικό χαμηλό, ελαφρώς πάνω από τα εννέα ελβετικά φράγκα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα