«Καταστροφική» για τις τράπεζες μια πιθανή κατάρρευση της AIG

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 09:26
EPA/JUSTIN LANE

Έκκληση για ένα τέταρτο «πακέτο» διάσωσής της απηύθυνε προς την αμερικανική κυβέρνηση η American International Group.

Όπως προειδοποιεί η εταιρεία, μια πιθανή κατάρρευσή της θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων (money market funds), θα ανάγκαζε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αντλήσουν νέα κεφάλαια, θα προκαλούσε την κατάρρευση εταιρειών στον τομέα των ασφαλειών ζωής και θα περιόριζε το μερίδιο των φορολογουμένων στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με σχετική παρουσίαση, η AIG χρειάζεται άμεση βοήθεια από τη Φέντεραλ Ριζέρβ και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποτρέψει μια «καταστροφική» κατάρρευση, η οποία θα ήταν χειρότερη για τις αγορές απ’ ό,τι ήταν η κατάρρευση της Lehman Brothers.

«Αυτό που συμβαίνει στην AIG έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει μια σειρά περαιτέρω χρεοκοπιών, η οποία δεν θα μπορεί να τερματισθεί παρά μόνο με έκτακτα μέσα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας.

Οι αμερικανικές αρχές αναθεώρησαν την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο διάσωσης της AIG, καθιστώντας ευνοϊκότερους τους όρους των δανείων και επεκτείνοντας τη χορήγηση νέων κεφαλαίων, μετά τις ζημίες ύψους 61,7 δισ. δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα