ΕΚΠΟΙΖΩ: Καταγγελίες για αυξημένες δόσεις δανείων

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 14:14
UPD:14:15

Η ΕΚΠΟΙΖΩ ανακοίνωσε ότι έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες από καταναλωτές δανειολήπτες στεγαστικών και καταναλωτικών προϊόντων, σύμφωνα με τις οποίες παρότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν μειωθεί, οι δόσεις είναι αυξημένες.

Όπως καταγγέλλουν οι καταναλωτές, μετά τις τελευταίες μειώσεις του επιτοκίου αναφοράς από την ΕΚΤ, τα επιτόκια των δανείων με τα οποία συμβάλλονται είτε δεν μειώνονται καθόλου, είτε μειώνονται έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, παρ’ όλα αυτά οι μηνιαίες δόσεις παρουσιάζουν αύξηση.

Όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ στην ανακοίνωσή της, σύμφωνα με προφορικές απαντήσεις των τραπεζών αλλά και από την έγγραφη απάντηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κοινοποιημένη στην ΕΚΠΟΙΖΩ, το φαινόμενο αυτό εξηγείται επειδή οι τράπεζες προβαίνουν σε αύξηση του μηνιαίου χρεολύσιου, αυξάνουν με άλλα λόγια το ποσό του μηνιαίου κεφαλαίου που αποσβήνεται από το συνολικό ανεξόφλητο κεφάλαιο. Κι ενώ κάτι τέτοιο, επισημαίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, θα οδηγούσε λογικά σε πρόωρη αποπληρωμή του συνολικού κεφαλαίου του δανείου, κανείς δε διασφαλίζει ότι η αποπληρωμή του δανείου θα οδηγηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και η πρακτική αυτή σημειώνεται εκτός συμβατικού πλαισίου και χωρίς να συνοδεύεται από ενδεικτικούς πίνακες απόσβεσης.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τις τράπεζες να ανταποκριθούν άμεσα στις μειώσεις του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να μην προβαίνουν σε παράνομες τροποποιήσεις των δανειακών συμβάσεων και να συμμορφωθούν με το νόμο και τους συμβατικούς όρους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα