Φ. Πετραλιά: Περισσότερη ασφάλεια, όχι ευελιξία, στις εργασιακές σχέσεις

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 19:41

Την ανάγκη θέσπισης ενός Συμφώνου Απασχόλησης με στόχο τη διεύρυνση του δικτύου κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης υπογράμμισε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στο Συμβούλιο υπουργών απασχόλησης της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, τάχθηκε εκ νέου κάτα της περαιτέρω «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων.

Σύμφωνα με την κ. Πετραλιά, η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί αποτελεσματική δράση, ευρωπαϊκό συντονισμό και αλληλεγγύη με απόλυτο σεβασμό στις εθνικές ιδιαιτερότητες και στις ανάγκες των κρατών-μελών.

Πιο αναλυτικά, στην παρέμβασή της στο Συμβούλιο τόνισε ότι η διεθνής οικονομική κρίση καθιστά σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αναγκαία και επιβεβλημένη την ενίσχυση, την εμβάθυνση και τη διεύρυνση ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας, ιδιαίτερα προς εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες που θα βιώσουν με πιο έντονο τρόπο τις συνέπειες της ύφεσης.

Σύμφωνα με την κ. Πετραλιά, η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί αποτελεσματική δράση, ευρωπαϊκό συντονισμό και αλληλεγγύη με απόλυτο σεβασμό στις εθνικές ιδιαιτερότητες και στις ανάγκες των κρατών-μελών.

Αναφερόμενη ειδικότερα στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι η κρίση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει το πρόσχημα για ασύδοτες συμπεριφορές και για ανομολόγητες επιδιώξεις. «Η κρίση δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για παράνομες απολύσεις και για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» τόνισε η κ. Πετραλιά.

Η υπουργός Απασχόλησης αναφέρθηκε ακόμη στην πρωτοβουλία των κοινωνικών εταίρων με θέμα «μπλόκο κατά της ανεργίας» που έχει στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

«Πρέπει όλοι μας να λάβουμε υπόψη ότι το τίμημα της κρίσης δεν μπορούν να το επωμισθούν μόνο οι εργαζόμενοι. Είναι στρατηγικό λάθος να πιστεύουμε ότι μετακυλίοντας την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων μπορούμε να προσδοκούμε ανάκαμψη» σημείωσε.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Η θέση μας είναι σαφής: Δεν επιθυμούμε και αυτό έχουν συμφωνήσει και οι κοινωνικοί εταίροι, περισσότερη ευελιξία. Αυτό που θέλουμε είναι περισσότερη ασφάλεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα