Κίνα: Μείωση των τιμών καταναλωτή

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009 06:45
UPD:06:53

Πτωτικά για πρώτη φορά από το 2002 κινήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα καθώς μειώθηκαν οι τιμές των τροφίμων, των ενδυμάτων και του κόστους των καυσίμων απειλώντας τις προσπάθειες για αναζωογόνηση της ανάπτυξης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 1,6% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όταν άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 11 ετών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Κατά μέσον όρο 10 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι οι τιμές καταναλωτή θα υποχωρούσαν κατά 1%. Οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν 4,5%, τα μέγιστα σε μία δεκαετία.

Το γιουάν διαπραγματεύθηκε στα 6,8399 έναντι του δολαρίου στις 11:36 π.μ. στη Σαγκάη, από 6,8402 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Ο δείκτης των μετοχών Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,5%.

Τα τρόφιμα που αποτελούν περίπου το 1/3 του δείκτη τιμών καταναλωτή, υποχώρησαν 1,9% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τα χοιρινά να υποχωρούν 18,9%. Τα μέταλλα και οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει εξ αιτίας της χαμηλότερης ζήτησης αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιστρέψει την πιο μικρή ανάπτυξη σε επτά χρόνια περιλάμβαναν την άρση των περιορισμών του δανεισμού των τραπεζών. Τα νέα δάνεια τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν πλέον του 1 τρισ. γιουάν, περισσότερο από το τετραπλάσιο του ποσού το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg η μείωση των τιμών καταναλωτή στην Κίνα ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ 78 χωρών. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει στην Ισλανδία, την Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη και παραμένουν στάσιμες στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα