Μέχρι 30/10 η ολοκλήρωση προγραμμάτων του ΛΑΕΚ

Για την κατάρτιση εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις
Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009 12:05

Παρατείνεται μέχρι 30 Οκτωβρίου, η προθεσμία της ολοκλήρωσης υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση) για εργαζόμενους σε μικρές επιχειρήσεις (ΛΑΕΚ 1-25).

Αυτό προβλέπεται σύμφωνα με τις με υπ. αριθμ. 426/7/17-2-2009 και 1019/10/3-3-2009 αποφάσεις της Επιτροπής Διαχείρισης του ΛΑΕΚ και του Δ.Σ. του Οργανισμού αντίστοιχα.

Τα προγράμματα κατάρτισης:

α) Υλοποιούνται εκτός ωραρίου εργασίας και μέχρι την 22.00΄ ώρα.

β) Περιλαμβάνουν μόνο θεωρητικό μέρος και η διάρκειά τους κυμαίνεται από 20 έως 50 ώρες.

γ) Ο αριθμός διδακτικών ωρών ημερησίως δεν υπερβαίνει τις τέσσερις, εκτός εάν το υπόλοιπο που προκύπτει μετά την ημερήσια κατανομή είναι μικρότερο των τεσσάρων ωρών. Στην περίπτωση αυτή δύναται ο αριθμός των ωρών ημερησίως να ανέλθει στις πέντε ώρες.

Μετά από κάθε μία εκπαιδευτική ώρα σαράντα πέντε (45') λεπτών γίνεται διάλειμμα δεκαπέντε (15) λεπτών και μετά από κάθε δύο εκπαιδευτικές ώρες ενενήντα (90') λεπτών γίνεται διάλειμμα δεκαπέντε λεπτών (15'). Δεν επιτρέπεται κατάρτιση κατά τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι καταρτιζόμενοι πρέπει να έχουν αποκλειστικά την ιδιότητα του εργαζομένου στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα κατάρτισης. Κατ' εξαίρεση οι εργαζόμενοι σε εποχικές επιχειρήσεις (άρθρο 24 του Ν.1836/89) μπορούν να καταρτίζονται, και κατά το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές δεν λειτουργούν.

Στην περίπτωση αυτή δεν υφίσταται ωράριο και επομένως δεν ισχύει η δέσμευση υλοποίησης προγράμματος κατάρτισης εκτός ωραρίου. Δεν είναι δυνατή η συμμετοχή του ίδιου εργαζομένου σε περισσότερα του ενός προγράμματα κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσης. Σε αντίθετη περίπτωση αποκλείεται η συμμετοχή του καταρτιζόμενου από όλα τα προγράμματα κατάρτισης που δηλώθηκε. Ο αριθμός καταρτιζομένων για κάθε πρόγραμμα κατάρτισης κυμαίνεται από 10 έως 25.

Οι απουσίες για κάθε καταρτιζόμενο δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 20% του συνόλου των ωρών κατάρτισης που έχουν καταχωρηθεί στην αίτηση υλοποίησης προγράμματος. Στην περίπτωση υπέρβασης του ανωτέρω ποσοστού δεν υπολογίζονται οι πραγματοποιηθείσες ώρες του συγκεκριμένου καταρτιζομένου κατά την αποπληρωμή του προγράμματος κατάρτισης. Ο παραπάνω αριθμός των απουσιών δεν μπορεί να αποτελέσει αιτιολογία μείωσης των ημερών υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης. Ο αριθμός των καταρτιζομένων που θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα δεν πρέπει να είναι μικρότερος του 50% του αριθμού των αρχικά δηλωθέντων ατόμων. Ο αριθμός των παρόντων ανά ώρα κατάρτισης δεν πρέπει να είναι μικρότερος του 50% του αριθμού των αρχικά δηλωθέντων ατόμων.

Ο εκπαιδευτής και οι καταρτιζόμενοι, καθ' όλη τη διάρκεια της κατάρτισης θα πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο ταυτότητας το οποίο επιδεικνύουν κατά τον έλεγχο στον ελεγκτή-υπάλληλο του ΟΑΕΔ.

Ο εκπαιδευτικός φορέας υποχρεούται να τηρεί για κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, αντίγραφο φακέλου με τα στοιχεία των καταρτιζομένων (φωτοτυπία ταυτότητας, επωνυμία επιχείρησης στην οποία εργάζεται ο κάθε καταρτιζόμενος και στην περίπτωση συμμετοχής ανεξάρτητων καταρτιζομένων, βεβαίωση Εργατικού Κέντρου και βιβλιαρίου ασφάλισής τους) στον τόπο υλοποίησης του προγράμματος. Ο φάκελος θα παραδίδεται στους ελεγκτές του ΟΑΕΔ εφόσον ζητηθεί κατά τον έλεγχο.

Το Μέσο Ωριαίο Κόστος (ΜΩΚ) υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης ανά καταρτιζόμενο ορίζεται στο ποσό των 14 ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση των προγραμμάτων στο σύνολό τους ανέρχεται σε ποσό ύψους 30.000.000 ευρώ και βαρύνει τον προϋπολογισμό του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση.

Ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται

Στο πρόγραμμα, σύμφωνα με την εγκύκλιο υλοποίησης, εντάσσονται οι επιχειρήσεις που:

1) Επιθυμούν να καταρτίσουν το προσωπικό τους και είναι μέλη των φορέων εκπροσώπησης των εργοδοτών του κλάδου τους, οι οποίοι αναλαμβάνουν την υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης.

2) Καταβάλλουν στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ (0,45%) για τους εργαζόμενους της επιχείρησής τους για το έτος 2008.

3) Απασχολούν από 1 έως 25 εργαζόμενους.

4) Το πρόγραμμα κατάρτισης το οποίο συμμετέχουν δεν χρηματοδοτείται από άλλο φορέα.

5) Δεν χρηματοδοτούνται από άλλο πρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα