Κανένας συμβιβασμός στα κριτήρια ένταξης στο ευρώ

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009 12:40
UPD:13:20

«Με την αστάθεια που επικρατεί σήμερα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να θέσουμε αυτά τα ζητήματα επί τάπητος», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Φρούδες αποδείχθηκαν οι ελπίδες όσων επιζητούν μια πιο ελαστική αντιμετώπιση των υποψηφίων για ένταξη στη ζώνη του ευρώ εν μέσω διεθνούς οικονομικής ύφεσης.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι στη χθεσινή συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες δηλώνοντας ότι η αξιοπιστία της ευρωζώνης στηρίζεται στην αυστηρή εφαρμογή των κανονισμών της ΕΕ.

«Με την αστάθεια που επικρατεί σήμερα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να θέσουμε αυτά τα ζητήματα επί τάπητος», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η απόφαση των υπουργών θα μπορούσε να ερμηνευτεί από τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, και ιδίως από την Ουγγαρία, ως ένδειξη απροθυμίας των πλουσιότερων ευρωπαϊκών κρατών να συνδράμουν τους νέους τους γείτονες τις δύσκολες αυτές ώρες της μετακομμουνιστής εποχής.

Τον περασμένο μήνα, η Ουγγαρία πρότεινε την επίσπευση κατά δύο έτη του σταδίου ERM-2 για τη νομισματική σταθερότητα, το οποίο προηγείται της ένταξης ενός μέλους στην ευρωζώνη. Η πρόταση της Ουγγαρίας βρήκε σύμφωνο τον Τόμας Μίροου, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο χρόνος αναμονής για ένταξη στη ζώνη του ευρώ θα πρέπει να μειωθεί υπό την προϋπόθεση ότι το υποψήφιο κράτος μέλος συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σε ανακοίνωση που θα εκδώσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να ζητήσουν από τα κράτη με υψηλά αποθεματικά –μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Σαουδική Αραβία– να συνεισφέρουν για το διπλασιασμό των κεφαλαίων ύψους 500 δισ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το Ecofin αναμένεται, επίσης, να ζητήσει την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου του ΔΝΤ στις διεθνείς οικονομίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα