Νομοσχέδιο για τον κλάδο μεσιτών

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009 11:04

Τάξη στην αγορά των μεσιτών βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης με νομοσχέδιο που καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Το νομοσχέδιο θα θέτει το πλαίσιο δραστηριοποίησης των μεσιτών και θα ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν στις συναλλακτικές σχέσεις τους με τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους υποψηφίους αγοραστές και ενοικιαστές, αλλά και με τους κατασκευαστές, τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους.

Επί της ουσίας το νομοσχέδιο αναδιοργανώνει τον κλάδο, καθιερώνοντας την Αρχή της «έγγραφης εντολής», στην οποία θα δομούνται οι σχέσεις συνεργασίας των μεσιτών με το πελατειακό τους κοινό και θα προσδιορίζονται οι δυνατότητες που θα έχουν να προσφεύγουν στα δικαστήρια, ασκώντας αγωγές για την καταβολή αμοιβών μεσιτείας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε ό,τι αφορά τη μονή μεσιτεία, ο μεσίτης θα μπορεί να προσφεύγει στα δικαστήρια εφόσον έχει στα χέρια του έγγραφη εντολή του πελάτη, ενώ στη διπλή μεσιτεία δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη θα τεκμηριώνει εφόσον διαθέτει τουλάχιστον μια έγγραφη εντολή.

Αν για παράδειγμα θεωρεί ότι θα πρέπει να λάβει αμοιβή για την πώληση ενός ακινήτου τόσο από τον αγοραστή, όσο και από τον πωλητή, ο μεσίτης θα έχει τη δυνατότητα προσφυγής εφόσον διαθέτει τουλάχιστον μια έγγραφη εντολή, ειδάλλως θα χάνει το δικαίωμα αυτό.

Συμβολαιογραφικά

Σε ό,τι αφορά τις συμβολαιογραφικές πράξεις, θα πρέπει πάντα σε αυτές να μνημονεύεται το ζήτημα της μεσιτείας. Θα πρέπει δηλαδή να αναφέρεται είτε ότι δεν υπήρξε διαμεσολάβηση - κατά δήλωση των εμπλεκόμενων στην αγοραπωλησία, είτε ότι υπήρξε η συνδρομή μεσίτη. Στη δεύτερη περίπτωση θα καθίσταται υποχρεωτική η αναφορά στη συμβολαιογραφική πράξη των στοιχείων του μεσίτη. Όσο για το καθεστώς καθορισμού των αμοιβών, παραμένει για τους μεσίτες ελεύθερο.

Με το νομοσχέδιο καθορίζονται επίσης οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη λήψη άδειας μεσίτη, μεταξύ των οποίων έχουν περιληφθεί η μόρφωση, καθώς και η επαγγελματική κατάρτιση και εμπειρία του υποψηφίου μεσίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και των εκπροσώπων όσων φορέων εμπλέκονται στο ζήτημα της μεσιτείας, κράτησαν αρκετούς μήνες λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήματος, αλλά και των αντικρουόμενων απόψεων που τέθηκαν αρχικά στο τραπέζι του διαλόγου.

Οι διάλογος αυτός φαίνεται πως έλαβε τέλος σχετικά πρόσφατα με τη διαμεσολάβηση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γ. Βλάχου, οπότε, όπως εκτιμάται, έως την εκπνοή του μήνα το υπουργείο θα καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή για την ψήφισή του.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα