Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 05:26
UPD:05:51

Πτωτικά για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών, εν μέσω νέων ανησυχιών ότι η επιδείνωση της παγκόσμιας ύφεσης θα βλάψει τα εταιρικά κέρδη και θα τα περιορίσει ακόμη περισσότερο.

Οι μετοχές της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., της μεγαλύτερης εισηγμένης στο χρηματιστήριο ιαπωνικής τράπεζας υποχώρησαν 3,9% καθώς η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1974. Οι μετοχές της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, Toyota Motor Corp., απώλεσαν 2,2% στο Τόκιο, μετά την ανακοίνωσή της ότι οι προμηθευτές ενδέχεται να μείνουν σύντομα χωρίς ρευστό. Οι μετοχές της Honda Motor Co. που πραγματοποιεί το ήμισυ των πωλήσεών της στη Βόρεια Αμερική, υποχώρησαν 6,1% καθώς το γιέν ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε απώλειες 0,9% φθάνοντας στις 72,81 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκιο, περιορίζοντας την άνοδο δύο ημερών του 4,1%. Ο δείκτης φέτος έχει υποχωρήσει 19%, διευρύνοντας τις περυσινές απώλειες του 43%, καθώς η παγκόσμια ύφεση μείωσε τα κέρδη εταιρειών από την Toyota έως την BHP Billiton Ltd., τη μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 απώλεσε 1,1%, φθάνοντας στις 7.296,23 μονάδες, ενώ στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε 0,8%. Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index σημείωσε απώλειες 1,4%.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,2% καθώς η JPMorgan Chase & Co. ακολούθησε την Citigroup Inc. και ανακοίνωσε κερδοφορία για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε ετησίως στο 12,1% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ιαπωνικής κυβέρνησης, καθώς οι εξαγωγές, η παραγωγή και οι επενδύσεις των εταιρειών κατέρρευσαν. Το ΑΕΠ μειώθηκε λιγότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη του 12,7% τον μήνα που πέρασε.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου υποχώρησε 7,4% στα 42,33 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, καθώς τα αμερικανικά αποθέματα του καυσίμου αυξήθηκαν και η κατανάλωση μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα