IFC: Αισιόδοξο μήνυμα για την οικονομία της Ρουμανίας

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 08:57
UPD:10:27

Αισιόδοξο μήνυμα στέλνει στη Ρουμανία, το επενδυτικό τμήμα της Παγκόσμιας Τράπεζας (International Finance Cooperation-IFC), εκτιμώντας ότι η χώρας θα εξέλθει ευκολότερα από την οικονομική κρίση, σε σύγκριση με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν, σε γενικότερο επίπεδο οι χώρες της κεντροανατολικής ευρωπαϊκής περιοχής.

Η επικεφαλής της αποστολής του IFC στο Βουκουρέστι, ¶ννα Μαρία Μιχαέσκου, εκτιμά ότι η Ρουμανία θα έχει επαρκή πρόσβαση σε δανειοδοτικά κεφάλαια τόσο από την Παγκόσμια Τράπεζα, όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Οι τρεις τράπεζες έχουν ανακοινώσει από τις αρχές Μαρτίου, την ενεργοποίηση δανειοδοτικού προγράμματος, οικονομικού ύψους 24,6 δισ. ευρώ, προκειμένου να υποστηριχτούν οι δραστηριότητες του τραπεζικού και του επιχειρηματικού τομέα, στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Στο ειδικό πλαίσιο του προγράμματος αυτού, το IFC έχει αναλάβει τη διαχείριση προγράμματος 2 δισ ευρώ, προς τις τράπεζες των χωρών αυτών. Οι κινήσεις του IFC με τα κεφάλαια αυτά, αναμένεται να επικεντρωθούν στην εξαγορά μειοψηφικών τραπεζικών πακέτων μετοχών, προκειμένου να υποστηριχτεί με την εισροή ρευστού, η λειτουργία των τραπεζών.

Παράλληλα, θα υλοποιηθούν δράσεις για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να υποστηριχτεί η καταναλωτική ζήτηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα