Ρουμανία: Αποσύνδεση από τη δανειοδοτική πολιτική του ΔΝΤ

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 09:16

Την αποσύνδεσή της από τη δανειοδοτική πολιτική που ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην υπογραφή συμφωνιών δανειοδότησης με τις υπόλοιπες χώρες της κεντροευρωπαϊκής περιοχής, επιδιώκει η Ρουμανία. Οι συνομιλίες με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, βρίσκονται σε εξέλιξη στο Βουκουρέστι.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας (BNR) επισημαίνουν ότι η «μεταχείριση» της χώρας τους, από το ΔΝΤ, θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την πολιτική δανειοδότησης που ακολουθεί ο διεθνής δανειοδοτικός οργανισμός, με τις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ η στάση του ΔΝΤ, στο ζήτημα αυτό, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη.

Τους προηγούμενους μήνες το ΔΝΤ διέθεσε δάνειο 16 δισ. δολ. στην Ουγγαρία, αλλά και ισόποσο δάνειο στην Ουκρανία. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ουγγαρία, το δάνειο επιβαρύνθηκε με την επιβολή ΦΠΑ, ο οποίος ήταν αυξημένος κατά 3%.

Στο σημείο αυτό, τα στελέχη της BNR επισημαίνουν ότι η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρουμανίας, δεν θα πρέπει να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, αλλά και ακόμη περισσότερο, δεν θα πρέπει να επιβαρύνει το δάνειο, με πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Οι πληροφορίες από το Βουκουρέστι, αναφέρουν ότι η Ρουμανία θα ζητήσει 12 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και 7 δισ. ευρώ, από την Ε.Ε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα