«Πενταετής η διάρκεια της κρίσης»

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 16:08
UPD:16:35

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει επαφές με τα σούπερ μάρκετ και τη βιομηχανία τροφίμων, σημειώνοντας ότι το 2009 δεν είναι χρονιά για αλόγιστα κέρδη.

Τη θέση ότι η κρίση στη χώρα μας εμφανίζεται με βραδύτερο ρυθμό απ' ό,τι σε άλλες οικονομίες, λόγω του κλειστού χαρακτήρα της, διατύπωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Γκίκας Χαρδούβελης κατά την ομιλία του στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Λιανικού Εμπορίου που διοργάνωσε ο ΣΕΛΠΕ, εκτιμώντας παράλληλα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. η κρίση θα διαρκέσει ενδεχομένως μια πενταετία στην Ελλάδα. Όπως είπε, η στασιμότητα στην οποία θα περιέλθει η οικονομία εντέλει θα την οδηγήσει στο αρνητικό αποτέλεσμα της απόκλισης από την Ε.Ε..

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Π. Καρέλλας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου, σημείωσε ότι μετά από το Πάσχα θα φανούν έντονα τα σημάδια της κρίσης και στο λιανεμπόριο, το οποίο αναγκαστικά θα προχωρήσει και σε απολύσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι συνεχίζει τις επαφές του με τους κλάδους του εμπορίου για τη συγκράτηση των τιμών και γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει επαφές με τα σούπερ μάρκετ και τη βιομηχανία τροφίμων, σημειώνοντας ότι το 2009 δεν είναι χρονιά για αλόγιστα κέρδη. «Οποτε χρειάστηκε μιλήσαμε με συγκεκριμένα ονόματα και το ίδιο θα πράξουμε και στο μέλλον», τόνισε ο υπουργός. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος σημείωσε πως δεν χρειάζεται κινδυνολογικό κλίμα στην αγορά, επαναλβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν στοχοποιεί την επιχειρηματικότητα, όμως η τήρηση της νομιμότητας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Το εμπόριο θα είναι από τους τελευταίους που θα πληγούν από την κρίση υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Θ. Βάρδας, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν έγκαιρα οικονομικά μέτρα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής σε συνδυασμό με την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας. Ο δημόσιος πολιτικός διάλογος και η συναίνεση είναι επιθυμητή από όλους, είπε, «η έλλειψή τους όμως δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για ακυβερνησία και αδράνεια λήψης μέτρων».

Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος σημείωσε στην ομιλία του ότι «συχνά υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα με την οποία η αγορά μας προσαρμόζεται και αφομοιώνει τις νέες εξελίξεις. Και κυρίως υπάρχει διαφορά, όσον αφορά τη διαμόρφωση της τελικής τιμής πολλών προϊόντων».

Για το θέμα της ακρίβειας, υποστήριξε ο κ. Μίχαλος, το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι το κράτος, παρά το ότι δεν παρεμβαίνει ευθέως στη διαμόρφωση των τιμών, «παρεμβαίνει ασφυκτικά στη λειτουργία των επιχειρήσεων -με μία πληθώρα από νόμους και κανονιστικές διατάξεις. Με τη διατήρηση κλειστών αγορών και επαγγελμάτων, με περιορισμούς που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, που ευνοούν φαινόμενα κερδοσκοπίας και παράλληλα στερούν το δικαίωμα σε καινοτόμες επιχειρήσεις να προσφέρουν φθηνότερες λύσεις».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα