Κίνα: Υγιείς οι βάσεις της οικονομίας

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009 06:45

Τη διεθνή κοινότητα ότι η Κίνα θα πετύχει το στόχο για ανάπτυξη 8% το 2009, παρά το δυσμένες οικονομικό περιβάλλον, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Ουέν Ζιαμπάο ο οποίος πρόσθεσε ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα της αγοράς προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Ο Ουέν πρόσθεσε ότι το Πεκίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία και εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια των κινεζικών αποθεματικών στις ΗΠΑ, τις οποίες κάλεσε να προστατεύσουν τις επενδύσεις της Κίνας.

Παράλληλα ο Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του στην υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, παρόλο που ο τομέας των εξαγωγών δέχεται πιέσεις λόγω των κλυδωνισμών στα βιομηχανικά κράτη. Η κυβέρνηση θέλει ένα σταθερό νόμισμα, δήλωσε ο Ουέν Ζιαμπάο.

Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της συνέλευσης της κινεζικής Βουλής, ο Ουέν ανέφερε ότι θα είναι δύσκολη η προσπάθεια να σταματήσει η διολίσθηση του ρυθμού ανάπτυξης κάτω από το 8%, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κίνα είναι υγιές.

«Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει κάποια δυσκολία στο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Αλλά με προσπάθεια, μπορεί να επιτευχθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ουέν. «Υστερα από μία δεκαετία μεταρρυθμίσεων, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας είναι βασικά υγιές και σταθερό», πρόσθεσε.

«Εχουμε προετοιμάσει αρκετά «πυρομαχικά» τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για νέες πολιτικές ενίσχυσης της οικονομίας, σε οποιαδήποτε στιγμή», διαβεβαίωσε ο Ουεν, παρόλο που η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει ήδη ρίξει στην αγορά 585 δισ. δολ. για να διευρύνει και να επιταχύνει τις δημόσιες δαπάνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα