Διετής η προθεσμία για έλλειμμα κάτω από 3%

Ανά τρίμηνο η ανακοίνωση στοιχείων εσόδων
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009 11:05
UPD:11:18

O υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας θα προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2010.

Διετή δημοσιονομική προσαρμογή θα ζητήσει με την έκθεσή της στις 25 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προδιαγράφοντας τις συντεταγμένες της δημοσιονομικής επιτήρησης για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου.

Μεταφέροντας την εμπειρία του από το πρόσφατο Ecofin, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας θα προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2010.

Ωστόσο ο υπουργός κράτησε «κλειστά τα χαρτιά του» για το εναλλακτικό σχέδιο που θα πρέπει να εκπονήσει το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να επιταχύνει κατά ένα χρόνο τη μείωση του ελλείμματος δεδομένου ότι στο αναθεωρημένο ΠΣΑ 2008-2011 δηλώνεται σαφώς μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011.

«Σαφώς και έχουμε σχέδιο για την ταχύτερη μείωση του ελλείμματος» αρνούμενος όμως να δώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια για το σχέδιο αυτό. Το μόνο, επέμεινε να ξεκαθαρίσει για άλλη μια φορά, ήταν ότι δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ.

Ωστόσο επανέλαβε την πεποίθησή του ότι θα πετύχει το σχέδιο για μείωση των ελαστικών δαπανών κατά10% από το οποίο αναμένεται να εξοικονομηθούν περίπου 500 εκ. ευρώ. Ο υπουργός θύμισε ότι το κέρδος από τις περικοπές των δαπανών δεν συμπεριλαμβάνεται στα δημοσιονομικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει έλλειμμα τόσο για το 2009 όσο και για το 2010 στο 3,7% του ΑΕΠ. Συνεπώς η επιτυχία του σχεδίου για τη μείωση των δαπανών θα σημάνει ταχύτερη του αναμενόμενου δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει για την πορεία των εσόδων του πρώτου διμήνου ανακοινώνοντας ότι εφεξής τα έσοδα θα ανακοινώνονται με περίοδο τριμήνου. Συνεπώς το πρώτο δείγμα για την πορεία των εσόδων του 2009 θα γίνει γνωστό μετά το τέλος Μαρτίου.

Ο κ. Παπαθανασίου απέφυγε επίσης να κάνει κάποιο σχόλιο και για τις αιχμές για στασιμότητα που άφηνε στην προχθεσινή ομιλία του ο προκάτοχός του υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. «Πάντα είναι σωστός στις ομιλίες του ο κ. Αλογοσκούφης» αρκέστηκε να πει ο κ. Παπαθανασίου.

Τέλος ο υπουργός υπενθύμισε και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με την ενεργοποίηση της πώλησης και άμεσης επαναμίσθωσης ακινήτων μεγάλης εμπορικής αξίας που βρίσκονται στην κατοχή του δημοσίου, αλλά και την προώθηση της αναζήτησης στρατηγικής συμμαχίας για τη ΔΕΠΑ.

Τ.Δ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα