«Όχι» Παπαθανασίου στην αύξηση του ΦΠΑ

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009 13:53
UPD:17:17

Το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ διέψευσε εκ νέου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», επισημαίνοντας πως η συζήτηση για το θέμα αυτό είναι βλαπτική για την οικονομία, δημιουργεί πληθωριστική ψυχολογία και βοηθά κερδοσκοπικά παιχνίδια.

«Κάθε ημέρα διαβάζω στις εφη μερίδες μέτρα που δήθεν σκέφτεται να λάβει η κυβέρνηση. Την αύξηση του ΦΠΑ την έχω ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά, γιατί και μόνο η συζήτηση για το θέμα αυτό είναι βλαπτική για την οικονομία, δημιουργεί πληθωριστική ψυχολογία και βοηθά κερδοσκοπικά παιχνίδια. Δεν θα μπω όμως στη λογική να διαψεύδω το κάθε σενάριο που βλέπει το φως της δημοσιότητας», αναφέρει ο υπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων και διευκρινίζει: «Όταν μιλάμε για αναγκαίες προσαρμογές, δεν εννοούμε κατ΄ ανάγκην την επιβολή νέων φόρων. Εννοούμε την εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό της σπατάλης και τον εξορθολογισμό συγκεκριμένων τομέων της κρατικής δραστηριότητας και μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με διασταυρώσεις στοιχείων και στοχευμένους ελέγχους».

Ο κ. Παπαθανασίου χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας ως ελεγχόμενη υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μόνιμων μέτρων, σύμφωνα και με τις επιταγές της Κομισιόν. «Τα μόνιμα μέτρα έχουν στόχο να σταματήσουν μόνιμες αιμορραγίες στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Γι΄ αυτό και λαμβάνουμε μόνιμα μέτρα», εξηγεί.

«Στην οικονομία -επισημαίνει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του- δεν κάνουν κακό οι ίδιες οι εκλογές αλλά η εκλογολογία και η παροχολογία. Εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Και όχι όποτε υποτίθεται ότι επιθυμεί η αντιπολίτευση. Γιατί αυτό επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας όπως και η κοινή λογική. Η κυβέρνηση λαμβάνει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Είναι λογικό, λοιπόν, να θέλει να έχει μπροστά της και τον πολιτικό χρόνο που απαιτείται για να αποδώσουν αυτές οι πολιτικές».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα