Βρετανία: Υπό αυστηρή εποπτεία τα hedge funds

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009 13:08

Υπό αυστηρή εποπτεία - αντίστοιχη των τραπεζών - θα υποβάλλονται στο εξής τα «μυστικοπαθή» αντισταθμιστικά κεφάλαια (hedge funds) της Βρετανίας, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

Οι αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί για το βρετανικό τραπεζικό σύστημα, οι οποίες προβλέπουν αύξηση των αποθεματικών των τραπεζών και άλλων δανειστών υπό κανονικές οικονομικές συνθήκες, θα αποτελέσουν τον οδηγό για τις διεθνείς προσπάθειες για εκ βάθρων αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.

Οι προτάσεις σχετικά με τις αλλαγές θα κατατεθούν την Τετάρτη από τον πρόεδρο της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βρετανίας (FSA), Λόρδο Τέρνερ, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει διεξοδική επανεξέταση των τριμερών σχέσεων μεταξύ της FSA, της Τράπεζας της Αγγλίας και του βρετανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Οι ενέργειες αυτές δρομολογήθηκαν μετά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του Γκόρντον Μπράουν για πάταξη του «σκιώδους τραπεζικού συστήματος».

Τα hedge funds βρέθηκαν στο στόχαστρο των αρχών στη Βρετανία λόγω του ότι πρόκειται μικρό εύρος επενδυτικών λύσεων που απευθύνονται συνήθως σε επενδυτές υψηλού εισοδήματος και αφορούν δικαιοδοσίες που δεν εμπίπτουν στους κανονισμούς που διέπουν τις τράπεζες.

Χρησιμοποιούν μεθόδους, όπως οι ανοιχτές πωλήσεις, οι οποίες έχουν απασχολήσει έντονα τους παράγοντες της αγοράς εν μέσω της πιστωτικής συρρίκνωσης, ενώ οι εταιρείες διαχείρισης των εν λόγω κεφαλαίων έχουν επανειλημμένα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο χθες για «σαρωτικές αλλαγές» στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Υποστήριξε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να εποπτεύονται βάσει της δραστηριότητάς τους και όχι του τίτλου που έχουν δώσει στον εαυτό τους –είτε πρόκειται για τράπεζες, για hedge funds ή για επενδυτικά κεφάλαια.

Στη συνεδρίασή τους στο Σάσεξ της Βρετανίας, οι υπουργοί οικονομικών της G20 συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρείται μητρώο για τα hedge funds και τις εταιρείες διαχείρισης αυτών, τα οποία πρέπει να «δημοσιοποιούν όλα τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να αξιολογείται ο κίνδυνος που εμπεριέχουν».

Πηγή: The Times



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα